BOŽIĆNI ŠOPING

Blagdanski stol 300 do 75.000 kn

Foto: import
Blagdanski stol 300 do 75.000 kn
16.12.2006.
u 20:03
Pogledaj originalni članak

Božić dolazi svima, jelovnici će na Badnjak, Božić i Štefanje biti bogatiji nego inače, ali razlike, prije svega uvjetovane materijalnim mogućnostima, protežu se do neslućenih razmjera. Dok će neki dvaput okrenuti svaku kunu te s najbližima podijeliti srdele po 15 kuna za kilogram, drugi će svoje goste impresionirati naručujući kavijar kaspijske jesetre kilogram kojega stoji 50 tisuća kuna. Troškovi svetkovina nemaju granica, no pokušali smo okvirno izračunati koliko stoji najjeftiniji i najskuplji blagdanski stol.
Za riblju večeru na Badnjak, božićni objed te veselicu na Štefanje, šesteročlana obitelj skromnih materijalnih mogućnosti opskrbit će svoj stol svime što je potrebno za tek nešto više od tristotinjak kuna. Oni pak koji ne pitaju za cijenu, za isti brojčani sastav na ista tri svečana obroka, u te će dane potrošiti i 75.000 kuna, gotovo tristotinjak puta više!

Ribar i sok
Uzmimo da se četveročlanoj obitelji s dvoje djece za blagdane pridruže baka i djed, a muče ih tipični hrvatski problemi: nezaposlenost, minimalci, krediti. Najjeftiniji izbor za badnju, posnu večeru srdele su po 15 kuna za kilogram i salata od krumpira, čemu dodajemo po litru soka od jabuka po pet kuna i litru jeftinoga crnog vina Ribar po 12 i pol kuna. Takva badnja večera stoji 40 kuna. Središnji, božićni ručak, umjesto purice zamijenit će piletom po 18 kuna za kilogram, a treba im 2,5 kilograma. Tu su i dva 250-gramska paketa mlinaca po 7 kuna (15 kuna ukupno), za kilogram zelene salate kristalke dat će 8 kuna, a 20 kuna dostajat će za domaći kolač. Po dvije litre vina i soka stajat će 35 kuna, pa kompletni božićni ručak u tom slučaju košta oko 120 kuna. Na Štefanje nerijetko se poslužuje ono što je ostalo od Božića, no odluče li se počastiti odojkom (34 kune za kilogram, 85 kuna za 2,5 kilograma) i francuskom salatom (otprilike 15 kuna), s pićem i kolačima taj će obrok pokriti oko 170 kuna.

Gusja i pačja jetra
Sasvim drukčiji blagdanski stol izgledat će (i koštati!) na drugom dijelu grada, u kojoj od vila u tzv. elitnim četvrtima. Ondje domaćica ne peče kolače do dugo u noć, nego pomno slaže ekskluzivnu narudžbu koja će biti dostavljena. Tu govorimo o pravom kavijaru Beluga royal od kaspijskih jesetri, koje isključivo po narudžbi nabavlja Stephan Macchi, kuharski kreator svjetskoga glasa koji distribuira luksuznu i ekstravagantnu hranu najzahtjevnijim hrvatskim klijentima. Kilogram toga kavijara stoji 50 tisuća kuna i dostavlja se svjež, najkasnije 24 sata od narudžbe. Chef Macchi preporučuje i probrane primjerke jadranskih škampa, kojih šest ide u kilogram, a on stoji tristotinjak kuna.  Naručuju se i gusja, odnosno pačja jetra, kilogram kojih stoji po tisuću kuna, ili teleći file za 150 kuna po kilogramu. Kvalitetan meni stoji oko 500 kuna po osobi  odaje Macchi.
Pa ako je 3000 kuna meni za šestero, piće 20-ak tisuća kuna, i još otprilike 2000 kuna za torte i kolače te sokove, dolazi se do vrtoglavih 25.000 kuna po blagdanskom danu koje će potrošiti imućni.

Pogledajte na vecernji.hr