AFERA Transkripti telefonskih razgovora guvernera Illinoisa

Blagojevichi sočno ispsovali Obamu

10.12.2008.
u 12:15
Pogledaj originalni članak

Neposredno nakon što je zbog korupcije uhićen guverner Illinoisa Rod Blagojevich, u javnost su izašli transkripti razgovora koje su s nekim državnim dužnosnicima vodili on i njegova supruga Patricia, u kojima novoizabranog predsjednika Baracka Obamu nazivaju “motherfucker”. Uz nebrojene druge prostote, Blagojevich je za Obamu kazao da “j... on njega te da on neće tek tako popušiti dvije godine i dati tome j..atoru (Obami) senatora kojega on želi”.

Otkazi za urednike
Patricia Blagojevich u prostačenju nije zaostajala za suprugom, a današnji Chicago Tribune nazvao ju je suvremenom Lady Macbeth jer je bila srce i duša ideje da njen suprug dobro unovči senatsko mjesto koje je ostalo prazno nakon što je Obama izabran za predsjednika. Fatalna Patricia u pozadini je plana da njen suprug ucijeni vlasnika medijske kompanije Tribune Co. da mora otpustiti dio uredničkog kolegija dnevnog lista Chicago Tribune ako želi pomoć države Illinois za izlaz iz krize koja je kompaniju dovela do bankrota.

U sklopu ucjene je i stadion i bejzbolski klub Chicago Cubs koji kompanija želi prodati kako bi ublažila financijske tegobe. Za prodaju je bila potrebna Blagojevicheva pomoć, a prvi par Illinoisa ucjenjivao je vlasnika Tribunea u vezi s tim.

“Vlasnik Tribunea može otpustiti ta piskarala jer je on vlasnik kompanije. Ako te njegove novine nanose štetu mome suprugu i našim poslovima, onda vlasnik mora nešto učiniti sa svojim urednicima”, riječi su Patricije Blagojevich iz transkripata.

Novinarsko njuškanje
Ona još nije optužena ni za što, a nije bila prisutna na sudu kada se donosila odluka o jamčevini za njena supruga. Njen otac, s kojim se posvađala zato što je svoga zeta u obiteljskom krugu optužio za političku korupciju još 2005. godine, sada izjavljuje kako je duboko zabrinut za sudbinu svoje kćeri i unuka.

No nijednom riječju ne spominje zeta.

Tim novinara istraživača iz Chicago Tribunea otkrio je da je Patricia u poslovima u vezi s nekretninama zaradila više od 700 tisuća dolara otkako se njen suprug ušao u političke vode.


Obama traži ostavu Blagojevicha

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama pozvao je u srijedu demokratskog guvernera Illinoisa Roda Blagojevicha da podnese ostavku, izvijestile su američke TV mreže. Obamin glasnogovornik Robert Gibbs izjavio je kako se "novoizabrani predsjednik slaže s Quinn (zamjenicom guvernera) i ostalima da je pod sadašnjim okolnostima, guverneru teško učinkovito obnavljati svoj posao i služiti građanima Illinoisa". (H)

Pogledajte na vecernji.hr