IZ MINUTE U MINUTU

Bliski istok na rubu rata: Izrael u Bejrutu eliminirao zapovjednika Hezbolaha, ukupno osmero mrtvih i 59 ranjenih

Foto: JIM URQUHART/REUTERS
A man attempts to extinguish flames following a rocket attack from Lebanon, in the Israeli-occupied Golan Heights
Foto: ALI HASHISHO/XINHUA
Raste napetost na libanonsko-izraelskoj granici
Foto: ALI HASHISHO/XINHUA
Raste napetost na libanonsko-izraelskoj granici
Foto: JIM URQUHART/REUTERS
A man attempts to extinguish flames following a rocket attack from Lebanon, in the Israeli-occupied Golan Heights
Foto: JIM URQUHART/REUTERS
A man attempts to extinguish flames following a rocket attack from Lebanon, in the Israeli-occupied Golan Heights
Autori Hina, Večernji.hr
20.09.2024.
u 17:16
Hezbolah tvrdi da su ciljali izraelske vojne objekte, uključujući raketnu i artiljerijsku postrojbu u Yoav vojarni, te zapovjedništvo zračne i raketne obrane u Kili.
Pogledaj originalni članak
  • Hezbollah ispalio 140 raketa na sjever Izraela
  • Aktivirane su sirene za uzbunu 
  • Izrael presreo dio raketa
  • Jedna osoba lakše ozlijeđena

Tijek događaja pratite uživo: 

17:14 Izrael u Bejrutu eliminirao zapovjednika Hezbolaha; ukupno 8 mrtvih i 59 ranjenih

Izraelska vojska u petak je u napadu na južno predgrađe Bejruta ubila visoko pozicioniranog zapovjednika Hezbolaha, rekla su dva sigurnosna izvora iz Libanona, i još sedmero ljudi, dok je 59 ozlijeđeno. Meta napada bio je Ibrahim Akil, dužnosnik najvišeg Hezbollahovog vojnog tijela, prenose izvori iz Libanona i radio izraelske vojske.  U napadu je ukupno ubijeno najmanje osmero, a ozlijeđeno još 59, objavilo je libanonsko ministarstvo zdravstva. 

Libanonska civilna zaštita priopćila je da njezini spasilački timovi traže nestale ispod ruševina dviju zgrada stradalih u tom zračnom napadu. Izraelska vojska objavila je samo da je izvela "ciljani napad" u Bejrutu. Snimke s mjesta napada prikazuju jako oštećenu zgradu i ulicu prepunu ruševina i izgorjelih automobila. 

Napad na južno predgrađe Bejruta dogodio se za vrijeme sastanka libanonske vlade, a privremeni premijer Nagib Mikati rekao je da gađanje naseljenog stambenog područja ponovno dokazuje da izraelski neprijatelj ne uzima u obzir nikakva humanitarna, pravna ili moralna načela. Obrušio se na međunarodnu zajednicu "koja šuti o kršenju ljudskih prava, pravde i zakona".

Hezbolahova televizija al-Manar proglasila je napad činom agresije u južnom predgrađu Dahijehu. Sukob između te libanonske militantne skupine i Izraela značajno je eskalirao ovaj tjedan nakon što su eksplodirale tisuće pejdžera, a potom i niz voki-tokija koje su koristili članovi Hezbolaha. Izrael nije javno priznao odgovornost za taj hibridni napad. 

Izraelske novine pišu da je premijer Benjamin Netanyahu zbog eskalacije za jedan dan odgodio svoj put na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku te da će stići u američki grad u srijedu. Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy u petak je predvodio sjednicu izvanrednog odbora vlade (COBR) posvećenu situaciji u Libanonu. SAD je pozvao svoje džavljane da napuste Libanon u jesku izraelskih zračnih udara.

16:07 -  Meta izraelskog napada u Bejrutu u petak bio je operativni zapovjednik Hezbollaha, Ibrahim Aqil, prema izvješću izraelskog vojnog radija, koji se poziva na neimenovani sigurnosni izvor, prenosi Reuters. AFP također citira izvor blizak Hezbollahu koji je potvrdio da je Aqil, zamjenik vođe skupine koju podržava Iran, poginuo u napadu. Još uvijek nije jasno je li zaista poginuo.

16:04 -  Libanonsko ministarstvo zdravstva izdalo početno izvješće o izraelskom zračnom napadu u Bejrutu. Prema izvješću, do sada su potvrđene tri poginule osobe, a još 17 ih je ozlijeđeno, piše BBC

15:24 - Gusti oblak dima nadvio se nad Bejrutom, glavnim gradom Libanona, nakon što je izraelska vojska izvijestila o "ciljanom napadu". Prema izvještaju Reutersa, stanovnici južnih predgrađa prijavili su snažnu eksploziju. Izraelske vlasti nisu otkrile detalje o napadu, ali su naglasile da nema promjene u uputama za njihove civile, koji su i dalje pozvani ostati na sigurnom. Napad na Bejrut uslijedio je nakon što je Hezbolah ispalio 140 raketa na sjever Izraela.

14:39 -  Izraelske obrambene snage (IDF) su objavile da su ciljale borca Hezbollaha koji je "ušao u vojni objekt" te skupine u području Kfar Kila. U objavi na X-u, IDF također navodi da su borbeni avioni zračnih snaga napali vojne zgrade koje koristi Hezbolah na više lokacija u južnom Libanonu.

Hezbollah je ispalio 140 rakete na sjever Izraela, potvrdila je izraelska vojska. Aktivirane su sirene za uzbunu na tom području. Iranom podržana skupina tvrdi da su napadi usmjereni na izraelske vojne ciljeve. Ovo dolazi nakon što je Izrael tijekom noći izveo zračne napade na južni Libanon, gađajući, kako navode, Hezbolahove lansere raketa. Fotografija iz Libanona prikazuje dim iznad južnog sela Kfar Kila, gdje se odvijaju prekogranični napadi između izraelske vojske i Hezbolaha.

Izraelska vojska izvještava da je danas na sjever Izraela ispaljeno oko 140 raketa, od kojih je dio presretnut. Napadi su ciljali okupiranu Golansku visoravan, područja Safeda i Gornje Galileje. Vatrogasne službe rade na gašenju požara izazvanih raketnim napadima, piše BBC

Hezbollah tvrdi da su ciljali izraelske vojne objekte, uključujući raketnu i artiljerijsku postrojbu u Yoav vojarni, te zapovjedništvo zračne i raketne obrane u Kili. Također su ciljali dvije vojarne na Golanskoj visoravni, uključujući Al-Ulaika vojarni sjeverno od Katzrina, oko 20 km od libanonsko-palestinske granice. Izraelska policija ranije je izvijestila o jednoj osobi s lakšim ozljedama u sjevernom dijelu zemlje, no nije precizirano gdje se točno ozljeda dogodila niti je li uzrokovana ostacima raketa ili požarom.

VEZANI ČLANCI: 

>>> VIDEO Eksplozije diljem Libanona

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

ED
edgar2
15:34 20.09.2024.

Meta izraelskog zračnog napada na libanonski glavni grad Bejrut nedavno je bio Ibrahim Aqil, rekli su sigurnosni izvori izraelskim medijima. Aqil sjedi u Vijeću džihada, najvišem vojnom tijelu Hezbollaha. Također su ga tražile Sjedinjene Države zbog njegove uloge u bombardiranju vojarne američkih marinaca u Bejrutu 1983., kao i zbog vođenja uzimanja američkih i njemačkih talaca u Libanonu 1980-ih

CH
chemica
14:46 20.09.2024.

Očekujemo i nadamo se da će pobjednička izraelska vojska zadržati omjer potamanjenih terorista i članova njihove mnogobrojne bliže i dalje familije prema broju vlastitih poginulih vojnika, od bar 50 prema 1. Hehehehe

ED
edgar2
15:15 20.09.2024.

Izrael napada Beirut..!?