SLUČAJ BOBETKO

Bobetko tražio pismena jamstva

19.10.2002.
u 00:00
* Optuženi general navodno je tražio da mu se u pismenoj formi jamči kako mu optužnica neće biti "nasilno uručena" ako pristane otići u bolnicu
Pogledaj originalni članak

Optuženi general Janko Bobetko navodno je tražio da mu Vlada pismeno zajamči kako mu neće "nasilno uručiti" optužnicu ako pristane otići u bolnicu. Informacija je procurila iz krugova bliskih Janku Bobetku, a ni u Vladi je nisu mogli opovrgnuti.

Činjenica je da su Bobetkovi odvjetnici i jučer bili na pregovorima u Banskim dvorima, te da su nakon tih pregovora otišli do generala Bobetka.

- Ja kao odvjetnik neću potvrditi tu informaciju, - rekao je Bobetkov advokat Bosiljko Mišetić. Mogu potvrditi da smo započeli dogovor, a da dogovor još nije završen. Odvjetnički tim Vladi je prenio razmišljanja generala Bobetka i povratno informirao generala o razgovorima vođenim u Vladi - rekao je Mišetić jučer kasno poslijepodne kad se u Vladi još očekivao Bobetkov odgovor. Dodao je kako smatra da je oko generala previše suflera, "što nije dobro, iako je general vrlo razuman."

Kako se moglo saznati iz neslužbenih izvora, ti dogovori o Bobetkovom odlasku u bolnicu već dugo traju, a na odluke generala Bobetka koje se mijenjaju, veliki utjecaj imaju ljudi iz njegove okoline. Ako bi optuženi general otišao u bolnicu, Vlada bi mogla od Haaškog suda zatražiti liječničku komisiju koja bi se uvjerila u to da je optuženi general teško bolestan. No, pravnici tvrde da se ni taj postupak ne može pokrenuti dok Bobetko ne pristane primiti optužnicu.

Inače, u postupku koji se vodi pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda u povodu zahtjeva Hrvatske da joj se dopusti pravo na žalbu protiv naloga za uhićenje i predaju, Vlada je jučer uputila Žalbenom vijeću repliku na odgovor tužiteljstva od 10. listopada kojim se ono usprotivilo hrvatskome zahtjevu.

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr