IZVANREDNO STANJE

Bolest ne jenjava: Više od 50 djece umrlo zbog epidemije ospica

Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL
Ilustracija
02.12.2019.
u 10:46
Sve škole i sva sveučilišta su zatvoreni, a svima mlađima od 19 godina zabranjena su javna okupljanja.
Pogledaj originalni članak

Najmanje 53 osobe, uglavnom djeca, umrle su na Samoi u epidemiji ospica od početka prošlog mjeseca unatoč uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, objavila je vlada tog pacifičkog otoka.

Prema najnovijim podacima objavljenim u ponedjeljak, od izbijanja epidemije zabilježeno je 3728 slučajeva te zarazne bolesti, objavilo je samoansko ministarstvo zdravstva. Gotovo svi umrli su djeca mlađa od četiri godine.

Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je pet smrtnih slučajeva i 198 novozaraženih, objavila je vlada. Od sredine studenoga na Samoi su na snazi mjere izvanrednog stanja. Sve škole i sva sveučilišta su zatvoreni, a svima mlađima od 19 godina zabranjena su javna okupljanja.

Vjeruje se da je epidemija ospica na Pacifiku izbila na Novom Zelandu, proširivši se kasnije na druge zemlje poput Tonge, Samoe i Fijija.

Samoa je najteže pogođena zbog niske stope procijepljenosti protiv ospica od samo 28 do 40 posto, objavio je UNICEF. Od početka epidemije vlada je potrošila milijune dolara na kampanju masovnog cijepljenja, te je u međuvremenu cijepljena četvrtina populacije.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.