Kolumna

Bolje su hrvatski govorili Račan, Sanader, J. Kosor, Milanović, pa su uništili Hrvatsku

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Bolje su hrvatski govorili Račan, Sanader, J. Kosor, Milanović, pa su uništili Hrvatsku
02.01.2016.
u 15:30
Po čemu će to ostati u pamćenju prvi poslijeratni premijer Zlatko Mateša osim po prvim sramotnim prodajama hrvatskih banaka i drugoga obiteljskog zlata?
Pogledaj originalni članak

Subota 26. prosinca


Ne prestaje se govoriti i pisati o mandataru hrvatske Vlade Tihomiru Oreškoviću, koji je od gotovo potpuno nepoznate osobe postao prva nacionalna zvijezda. Premda se njegov život i motivi i život i motivi glavnog lika slavnog romana "Martin Eden" još slavnijeg Jacka Londona uvelike razlikuju, neodoljiva je sličnost između obrata koji im se događaju. Kao što se mnogi od onih koji su ga prezirali i odbacivali glavnom liku Londonova romana nakon velikog uspjeha njegove knjige do odvratnosti dodvoravaju i ulizuju te ga veličaju, tako i Orešković odjednom postaje slavan te o njemu priča mnoštvo prijatelja i znanaca od kojih mu neki nikad nisu bili bliže od dvadeset metara.

Ipak su mnogo glasniji i brojniji oni koji mu poriču legitimitet, sprdaju se s njegovim ne baš osobitim hrvatskim jezikom, kao dugotrajnom iseljeniku odriču mu kvalificiranost za upravljanje državom i upućenost u njezine nevolje itd. Kao da smo dosad imali samo uspješne premijere koji su imali legitimitet te nešto bolje od Oreškovića govorili hrvatski, a poslije kojih, eto, dolazi netko tko će narušiti kontinuitet sreće koju su oni donosili Hrvatskoj!!! Možemo početi od kraja rata. Po čemu će to ostati u pamćenju prvi poslijeratni premijer Zlatko Mateša osim po prvim sramotnim prodajama hrvatskih banaka i drugoga obiteljskog zlata? Ni on ni njegovi nasljednici Račan, Sanader, J. Kosor i Milanović nisu imali nesreću da budu iz dijaspore, nego su u nedjelima napravljenim Hrvatskoj, u raseljavanju zemlje, gubljenju političke, gospodarske i financijske samostalnosti te "mađarizaciji"-europeizaciji Hrvatske i progonu najboljih hrvatskih sinova imali povijesni uzor iz Banskih dvora - bana Khuena Hedervaryja!

No vratimo se Oreškoviću, u čijoj životnoj i poslovnoj sudbini ima simbolike koja za Hrvatsku ima iznimno značenje. Prvo, on se iz dijaspore vraća u Hrvatsku u vremenu u kojem mnogi iz nje odlaze te nam prijeti demografska katastrofa. Drugo, stručnjak je za financije sa svjetskim ugledom, a stanje hrvatskih financija najbolnija je hrvatska nevolja. I treće, njegovom je zaslugom u Hrvatsku iz inozemstva investirano gotovo pola milijarde eura, a vapaj za ulaganjima najveći je vapaj hrvatskog gospodarstva. Naravno, nitko, pa ni sam Orešković ne može sada znati kako bi se ta simbolika mogla pretočiti u stvarnost, pa je najpoštenije – pustiti ga da radi, nadati se, čekati i vidjeti. Tih je, samozatajan, za njega dosad i nismo čuli a nekmoli ga poznavali, i možda učini nešto, kad već gromoglasni, nimalo samozatajni i s poznatim biografijama – Mateša, Račan, Budiša, Mesić, Sanader, J. Kosor, Milanović, Josipović – nisu učinili ništa.

Tako bi njegova misija mogla izbjeći nesretni kraj kakav je imao lik Jacka Londona pa bi mu ostao sličan samo po obratu koji mu se u životu dogodio.

Nedjelja 27. prosinca

Neuslišana preobraćenja Josipovića i Milanovića

Veliki naslov u Večernjaku – Praktični katolici zavladali Hrvatskom. Kad je na predsjedničkim izborima Josipović pobijedio Bandića, na HTV-u sam u emisiji koja je pratila izbore rekao: "Neka sada ateist Josipović na prisegu pozove Bandića da kaže – Tako mu Bog pomogao". Kad je ustoličen i Milanović, Hrvatskom su zavladali ateisti a ja sam napisao kako u najkatoličkijoj zemlji u Europi nema tko iz vrha vlasti po svom religioznom uvjerenju građanima čestitati Božić. Ali otišli su i Josipović i Milanović i ostavili dvije čudotvorne izjave: prvi je u srazu s predsjednicom rekao da odgovara Bozanićevoj predodžbi o predsjedniku države, a dugi je iznenada postao kršćanin za kojeg bi, kako reče, i papa glasovao! Oboji su izbori pokazali – neuslišana preobraćenja!

Ponedjeljak 28. prosinca

Stil bivšeg premijera: Ustaše, sakrijte se!

Milanovićeva provala bijesa", "Milanović sipao gorčinu", "Milanović ogorčen", "Milanovićeve uvrede i optužbe", "Milanović – salve uvreda i dojam poremećenosti"... To su citati iz naslova na lijevim i desnim portalima objavljenim netom poslije konstituiranja Sabora, pošto je Milanović izjavio kako je Most izabrao "kriminanu, špijunsku i proustašku koaliciju". Upravo bismo stilom bivšeg premijera, ali s pokrićem, mogli reći da je u proteklom mandatu Hrvatskom vladala mafijaška obitelj Milanović – predsjednik Vlade koji na lokalnim izborima daje potporu kriminalcima, čiji brat Krešimir prijeti i ucjenjuje po ministarstvima i drugim institucijama, čiji otac Stipe novinarima prijeti likvidacijom, te čija vlast zakonom želi zaštititi komunističko-udbaške ubojice. Ustaše, sakrijte se!

Utorak 29. prosinca

Boji nas se zemlja koja nas je 70 godina zlostavljala

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zaprijetio je da će Srbija znati odgovoriti dobije li Hrvatska balističke rakete od Amerikanaca. Malo je neobično da nas se boji zemlja koja nas je zlostavljala sedamdesetak godina a onda nam u nezapamćeno prljavoj i rušilačkoj agresiji nanijela toliko zla. Obranu smo zemlje devedesetih počeli takoreći bez ijedne puške i na kraju pobijedili, a sad bismo, eto, mogli imati balističke rakete koje je Vučić u predodžbi o Hrvatskoj vjerojatno zbrojio s blistavim ovogodišnjim vojnim mimohodom u Zagrebu. No kao pripadnik Šešeljve zločinačke vojske, kao okupator koji se zaklinjao u granicu Virovitica-Karlovac-Ogulin-Karlobag i koji je kao tipični srpski lažljivac tvrdio da su mu ustaše pobili "celu porodicu", Vučić sam vrlo dobro zna da Hrvatska mora biti naoružana upravo zbog njega i mnoštva njegovih istomišljenika.

Srijeda 30. prosinca

"Državni" može smetati samo ustašama sličnima

Ne prestaju uglavnom negativni komentari o naumu Željka Reinera, novog predsjednika Hrvatskog sabora, da se u naziv parlamenta vrati riječ "državni". No kakvi su bili motivi onih koji su naziv Sabora promijenili 2000. godine? Učinila je to je koalicija Račana i Budiše, dvojca koji je imao najbolji mogući legitimitet za taj čin. Račan je bio politički represivac, a Budiša žrtva represije i višegodišnji zatvorenik. Bit će da su izbacili pridjev "državni" iz naziva Sabora kako ih – jednoga veselo a drugoga bolno – ne bi podsjećao ne na NDH nego na vrijeme kad se za riječi "hrvatska država", "hrvatska državnost" i druge mnogo benignije uhićivalo, osuđivalo pa i ubijalo. Sabor u vrijeme NDH nije ni postojao pa je nevažno kako se zvao, a u povijesti je uvijek bio izraz težnje za državom sputavane kao i u komunizmu, pa je zato 1997. i nazvan Hrvatski državni sabor. A Titove baštinike koje riječ "državni" podsjeća na Pavelića – Paveliću su slični.

Četvrtak 31. prosinca

Kršćanski je moliti se za duše i Tita i Pavelića

Kad je svojedobno u Vijeću HRT-a Ivo Goldstein optužio Milana Kujundžića što je posjetio Pavelićev grob u Madridu, na ovom sam mjestu stao u obranu Kujundžića, kao što ni sada nemam ništa protiv mise za poglavnika u crkvi u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje su prosvjedovali antifašisti, o čemu se već danima piše. Prvo, kršćanski je posjetiti grob te se na njemu pomoliti, kao i služiti misu za spas duše svakog pokojnika, pogotovo ako je bio onakav zločinac kakvim Pavelića žigošu. Uostalom, na misi ga se ne slavi, ali svake godine zločinca Tita u Kumrovcu slave oni koji se tamo premjeste iz Palmotićeve. Pokoj duši obojici.

Petak 1. siječnja

Oreškovićev hrvatski nije slabiji od Bozanićeva

Po običaju, evo nekoliko novogodišnjih osvrta, želja, žalaca... Mandataru Oreškoviću – neka vas ne zabrinjava Vaš loš hrvatski, Bog će Vas voditi, jer ne govorite ništa slabije od kardinala Bozanića. Lako je Bandiću i Mamiću – oni s jamčevinom idu i u Remetinec i iz Remetinca. Biskup Barišić hoće Milanovića učiniti kršćaninom. Kako? Razapet će ga! Otkad je počeo poslijeizborni rat, Predragu Matiću Fredu ni traga, branitelji kažu – opet je dezertirao. Jadranka Kosor zna što će sa svojom patnjom – ako nema ni mrvicu vlasti, ima brdo zlobe. Koalicija Radimira Čačića ima samo jedan mandat, njegov, ali on za taj jedan glas od "domoljuba" traži ministarsko mjesto. Da je imao tri zastupnika, pregovarao bi s Obamom. Najteže će biti Cvitanu i Bajiću – otišla su im dva najjača istražitelja, Milanović i Ostojić. Jedan član Pupovčeve stranke kaže – tko to tvrdi da je u prošloj Vladi bilo previše Srba, pa bilo ih je puno više izvan Vlade! Ako im Titova pionirka Vesna Pusić bude glavna tajnica, zvat će se Ujedinjeni narodi i narodnosti. Nitko nema toliko političkog erosa kao Mostovi čelnici iz petnaestak vukojebina!

>> HTV-u ne smetaju propagatori četništva, ali mu smeta hrvatski saborski zastupnik

>> Zašto sam protiv zajedništva, a za svađe i podjele

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.