EU bilježi znatan i stalan rast ekološke proizvodnje te povećanje površina pod ekouzgojem, no konzumacija takvih proizvoda raste puno brže na bogatijem zapadu EU nego na istoku, što vrijedi i za Hrvatsku.
Jedna od mjera kojima se može promovirati veća potrošnja snižavanje je stope PDV-a na takve proizvode, što je u nadležnosti država članica, kazala je u utorak hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je ispred eurosocijalista zadužena za EU strategiju Od polja do stola.
Europski parament u Strasbourgu u utorak je glasao o akcijskom planu EU za ekološku poljoprivredu koji sadrži mjere za povećanje uzgoja i potrošnje ekohrane.
– Građani kupuju ekohranu radi životnog stila, a neki i zbog zdravstvenog stanja. Varanje takvih ljudi ravno je trovanju i zato sustav kontrole i certifikacije mora biti učinkovit i strog – upozorila je Borzan.
U Hrvatskoj se pak za ekouzgoj daju velike i sve veće potpore, a malo je stvarne ekoproizvodnje, upozorila je. Petogodišnja znanstvena studija provedena u Francuskoj na 70.000 ispitanika pokazala da je učestalost raka znatno manja kod konzumenata ekohrane.
U skupini ljudi koji češće jedu ekološko voće i povrće, meso ili sir učestalost pojave ne-Hodgkinova limfoma manja je za 86%! U nas godišnje od raka oboli oko 25 tisuća ljudi, a kvalitetnijom prehranom moglo bi se spasiti njih više od šest tisuća, kazala je Borzan.
>> VIDEO Otkriveno u kojim zemljama EU se najdulje živi: Pogledajte kako stoji Hrvatska
Primjerene plaće i mirovine mogu spasiti tisuće života. Onda će ljudi kupovati kvalitetnije proizvode. Danas ni babe na placu koje se kunu u domaće ne proizvode ekološki. Špricaju povrće tekućim gnojivima i koječim. Uvjerio se u to. Ova stalno Malti praznu slamu. Nutella, mobiteli, punjači, rokovi trajanja a sad ekologija