SURADNJA

Bosna i Hercegovina želi zone nalik na varaždinsku

Foto: PRESNIMIO Izak Vrtarić / VLM
Bosna i Hercegovina želi zone nalik na varaždinsku
11.02.2011.
u 14:01
I Varaždin tu ima interesa jer bi gradske institucije postale suradnik i savjetnik bosanskohercegovačkim partnerima
Pogledaj originalni članak

U Federaciji Bosne i Hercegovine žele primijeniti varaždinska iskustva u osnivanju slobodnih zona. Dogradonačelnik Slobodan Mikac posjetio je Vitez, gdje se sastao s gradonačelnikom Vladom Alilovićem te predstavnicima najvećih tvrtki u toj regiji. Osim o gospodarskoj suradnji, Vitežani žele pomoć u osnivanju i izgradnji svoje poduzetničke zone, na iskustvima Slobodne zone Varaždin. Zanima ih i kako se stvaraju tehnološki park i razvojna agencija.

I Varaždin tu vidi interes jer bi njegove institucije mogle postati suradnik i savjetnik bosanskohercegovačkim partnerima, a sve skupa pratila bi (novčano) Europska unija.  

Da Vitez nije jedini, potvrđeno je poslije na sastanku u Sarajevu. Mikac se našao s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom EU u BiH, te Mahirom Hadžiahmetovićem, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH.

– Govorili smo o korištenju varaždinskih iskustava pri podizanju pet do šest slobodnih gospodarskih zona na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine – izjavio je Mikac. Valentin Inzko najavio je dolazak u Varaždin kako bi još čvršće povezao varaždinske i BiH institucije i gospodarstvenike. S druge strane, naša gospodarska komora uskoro će organizirati radni posjet zainteresiranih varaždinskih gospodarstvenika Općini Vitez.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.