MINISTAR

Bošnjaković: 2013. dobit ćemo europsko pravosuđe

Foto: The European commission
Bošnjaković: 2013. dobit ćemo europsko pravosuđe
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
26.10.2010.
u 14:43
Da bi se poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima s Europskom unijom zatvorilo, Vlada mora dokazati da provodi zakone.
Pogledaj originalni članak

Početkom 2013. godine hrvatsko bi pravosuđe konačno trebalo postati neovisno, pravedno, brzo i učinkovito. Tada će, naime, Hrvatska dobiti prve suce, tužitelje i ostale pravosudne dužnosnike školovane i izabrane u skladu s europskim standardima, rekao je novinarima u utorak u Bruxellesu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. On se sastao s potpredsjednicom Europske komisije zaduženom za pravosuđe Viviane Reding, dan nakon što je kod nje bila premijerka Jadranka Kosor, te s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom. 

Državna pravosudna akademija, čije osnivanje Europska unija zahtijeva, proradit će početkom sljedeće godine, a natječaj za prvih 60 polaznika već je u tijeku. Novo Državno sudbeno vijeće, koje će imenovati pravosudne dužnosnike, izabrat će se također prema europskim standardima već krajem siječnja, napomenuo je Bošnjaković.

Do kraja studenoga Hrvatska će, dodao je, prihvatiti sve preostale zakone iz mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima s EU, uključujući onaj o o oduzimanju nedjelom stečene imovine. Da bi se to poglavlje zatvorilo, morat će, međutim, dokazati da provodi zakone. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

ST
sttipe
18:13 26.10.2010.

to je kasno!!nama promjena svih vodecih sudaca treba odma!!a za ministra pravosudja trebamo tutora!!to nam triba 91-2..a vec danas je kasno!!ali manje kasno nego 2013!!

LI
Lijenchina
18:13 26.10.2010.

Fiškali jedni, pak budu još veće peneze nam zdimnuli!

MV
Mato Vilac
18:35 26.10.2010.

Znači slažemo se da je ovo niškoristi-