Stručnjak za gljive

Božac razočarao gljivaricu – to nije bijeli tartuf nego mirisnica

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Tartuf navodno (2)
Foto: Dalibor UrukalovićPIXSELL
Tartuf navodno (3)
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Tartuf navodno (1)
20.06.2012.
u 09:33
– Vijugavo mesnata mirisnica nije otrovna, ali nije jestiva i nema nikakvu vrijednost – kaže profesor koji je za istu vrstu dobio već bezbroj upita
Pogledaj originalni članak

Kao grob iz vedra neba odjeknula je ovih dana vijest da je Dijana Matijašić iz Grdaka nedaleko od Koprivnice u obližnjoj “rasinjskoj” šumi pronašla bijele tartufe, najcjenjenije i najskuplje vrste tih gljiva.

 Tražila vrganje

 – Bila sam u potrazi za vrganjima i u jednom trenutku naišla na gljivu čiji je gornji dio virio iz zemlje. Nisam znala što je, ali pretpostavila sam da se radi o tartufu. Bila sam presretna – istaknula je 35-godišnja Dijana koja se branjem gljiva bavi “od kada zna za sebe” i ponosna je vlasnica, kaže, gljivarske iskaznice Ministarstva poljoprivrede. Kako bi utvrdila je li zaista riječ o iznimno skupoj deliciji, kontaktirala je s nekoliko vrsnih gastronoma te ljudima iz tvrtke Zigante tartufi iz Buja, kojima je poslala i uzorak. Iako službenu potvrdu nije dobila, priča, svi odreda uvjeravali su je da je riječ o bijelim tartufima. Ponudila ih je na prodaju, ali nije dobila zadovoljavajuću ponudu.

 – Riječ je o dva tartufa od ukupno 145 grama. Njihova je cijena na tržištu od dvije i pet tisuća eura po kilogramu i ne mislim ih prodati ispod 500 eura. Radije ću pronaći recept i pripremiti ih svojoj majci i troje djece – pričala je ushićeno.

 ‘Bijeli tartuf sada ne raste’

 S obzirom na mišljenje prof. Romana Bošca s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka u području gljivarstva koji je na uvid dobio više fotografija pronađenih gljiva, euforija će se vjerojatno pretvoriti u veliko otriježnjenje.

 – Nažalost, ovdje nije riječ o bijelom tartufu, nego gomoljači koja se zove vijugavo mesnata mirisnica i raste napola ukopana u tlo. Bijeli tartuf sada ne raste, već ujesen i početkom zime. On raste na ilovasto-laporastom, a u ovom slučaju riječ je o kiselom tlu – otkrio je Božac i priznao kako je ove godine iz raznih krajeva Hrvatske za istu vrstu gljive dobio bezbroj upita i svi misle da je bijeli tartuf.

– Osim uz tokove rijeka u Istri, Mirne, Dragonje, Pazinčice i Raše, bijeli tartuf raste i uz obale rijeke Save, Une, Bosuta i Spačve. U Podravini, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ima primjerice crnih tartufa, za čiji su pronalazak potrebni obučeni psi, ali ne i bijelih tartufa – rekao je profesor i dodao kako pronađena vijugavo mesnata mirisnica nije otrovna, ali nije ni jestiva i samim time nema nikakvu vrijednost.

 D. Matijašić jučer nije željela komentirati mišljenje prof. Bošca.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.