NEVRIJEME

Bračni par u automobilu usmrtilo stablo bora

24.12.2003.
u 00:00
Glavne ličke ceste u utorak su bile zatvorene zbog snijega, trajekti nisu plovili, a zatvoren je bio i aerodrom u Dubrovniku
Pogledaj originalni članak

Supruzi Klaudijo (49) i Silvana (47) Matulović-Smočil iz Srinjina poginuli su u prometnoj nesreći u utorak oko 6.45 na ulazu u Žrnovnicu, dok je njihov sin Marin (20) preživio tek pukim slučajem. S prijelomom desne nadlaktice zbrinut je u splitskoj Kliničkoj bolnici. Na njihov "golf", ST 333 AJ, palo je deblo bora dugačko osam metara i jednom granom na mjestu usmrtilo vozača i njegovu suprugu. Njihov sin sjedio je na mjestu suvozača. Sumnja se da je jaka bura otkinula nagorjelo deblo, pa pravni stručnjaci smatraju da bi netko iz Hrvatskih šuma trebao odgovarati zbog propusta.

Za vrijeme očevida istražni sudac Neven Cambi i njegovi suradnici sa strahom su gledali hoće li i na njih pasti kakvo deblo. Na predjelu Vilari ovoga je ljeta izbio požar.

Mećava zaustavila čišćenje

Prizor na mjestu nesreće bio je jeziv. Prednji dio "golfa dvojke" bio je neoštećen. Jedan krak debla pao je na krov automobila, a drugi po dijagonali prošao preko voz

ačkog sjedala, otkinuvši ga potpuno, i završio na stražnjoj klupi.

Preživjeli Marin kazao je da je deblo palo dok su ulazili u Žrnovnicu, no postoji mogućnost da se prije otkinulo, pa ga je snažni nalet bure gurnuo na automobil. Zamijećeni su tek mali tragovi kočenja, koji pokazuju da je vozač pokušao izbjeći prepreku. Po svemu sudeći, nisu se kretali većom brzinom. Cesta od Žrnovnice do Srinjina zatvorena je do daljnjeg iz sigurnosnih razloga.

U Zadru je, pak, u noći na utorak oštećen jedan automobil na kojega je vjetar srušio stablo, a drugi je oštetila fasada koja je također pala pod naletom jakog vjetra.

A snježna mećava prekinula je promet u cijeloj Lici. Zatvorena je bila državna cesta Žuta Lokva - Brinje - Kapela - Josipdol, te Lička magistrala na dijelu od Koranskog mosta preko Korenice do Gračaca. Velikih problema imali su kamioni i tegljači koji nisu mogli proći snijegom zametene prometnice. Posebno je teško bilo na području Korenice, na kojem je u noći s ponedjeljka na utorak palo dvadesetak centimetara snijega, a čišćenje cesta onemogućavala je jaka mećava.

- Što će tek biti kad padne pravi snijeg - jetko je komentirala jedna Koreničanka provlačeći se između desetaka kamiona i tegljača.

U koloni teških kamiona, koja je jučer prije podne stajala u Korenici, bilo je teško zamijetiti lance na njihovim kotačima, pa i nije čudo što i najmanji snijeg izazove prometni kolaps.

- Zastao sam prošle noći u jedan sat poslije ponoći. Na svu sreću, imam novca, nafte, a i kreditne su kartice tu - kaže Željko Jakopović, vozač tegljača tvrtke Džaić promet iz Zagreba, koji je u Ljubuški vozio šećer.

Zatvoreni mostovi

Kamioni su stajali i na prijevoju Kapela na Maloj Kapeli između plitvičkog sela Kapela i Korenice, te kod Bjelopolja. Prometni kaos u Lici otežava i jaka bura u Dalmaciji i Primorju.

Zbog olujne bure još je u ponedjeljak u 21 sat zatvoren Maslenički most, pa je zatvorena i cijela dionica autoceste od Gornje Ploče do Zadra. Paškim mostom mogu samo osobni automobili od 20 sati prekjučer, a trajekti do otoka Paga uopće ne voze. Autobusi na linijama između Zagreba i Dalmacije u utorak su kasnili i više od sat i pol. U Zadru nije isplovio trajekt Božava za Olib, Silbu, Premudu i Lošinj, pa su ti otoci odsječeni od kopna, a katamaran Silba ostao je zatočen na Olibu. Trajekti nisu plovili ni na liniji između Makarske i Sumartina na Braču, te prema Hvaru. Orkanska bura u utorak je zatvorila i dubrovački aerodrom Čilipi, te Dubrovački most. Na tom je mostu vjetar prevrnuo kamionsku prikolicu.

R. Bogeljić, M. Čuljat, R. Ivanuš, Dr. Miljuš

Pogledajte na vecernji.hr