vrijedni nalazi

Branitelji, amateri-arheolozi prikupljaju baštinu i daju je muzeju

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Branitelji, amateri-arheolozi prikupljaju baštinu i daju je muzeju
05.06.2013.
u 09:36
Arheolog vinkovačkog muzeja, Hrvoje Vulić kaže kako Muzej može zahvaliti ovim amaterima-arheolozima koji su pronašli vrijedne nalaze iz razdoblja prapovijesti, antike i srednjeg vijeka.
Pogledaj originalni članak

Skupina umirovljenih branitelja iz Vinkovaca i Nuštra udružila se u Udrugu ljubitelja starina Banovac i kao amateri-arheolozi pomažu vinkovačkom muzeju u otkrivanju i istraživanju zanimljivih arheoloških lokaliteta i nalazišta, a ono što su proteklih godina pronašli, može se vidjeti na izložbi u prizemlju vinkovačkog muzeja. Mirko Adžaga, predsjednik Banovca kaže kako svojim radom i izložbom žele opovrgnuti sliku o njima kao kradljivcima koji otuđuju starine i preprodaju ih, kako ih prikazuju u medijima i pokazati kako ono što pronađu, čuvaju, čiste i muzeju prijave gdje i što su pronašli.

Arheolog vinkovačkog muzeja, Hrvoje Vulić kaže kako Muzej može zahvaliti ovim amaterima-arheolozima koji su pronašli vrijedne nalaze iz razdoblja prapovijesti, antike i srednjeg vijeka.

- Zakonom nije regulirano što smijemo, ali jasno kaže da vlasnik zemlje smije traktorom orati i raditi što hoće pa i uništiti moguće lokalitete pa je tu naša uloga velika. Mi dolazimo na lokacije za koje doznajemo da kriju zanimljive nalaze i detektorima provjeravamo i iskopavamo što je vrijedno. Ja se time bavim od 1961. Kao 10-godišnjak sam \"markirao\" iz škole da bih kopao po rovovima u gradu gdje se radila kanalizacija. Puno toga sam pronašao i većinu sam donirao vinkovačkom muzeju. Uz lijevu obalu Bosuta u Vinkovcima pronašao sam na jednom mjestu 68 rimskih novčića, kod Orolika niz novčića, ukrasa, fibula, posudica i raznih predmeta. Preko 100 fibula sam predao muzeju, stotine komada koštanog nakita, veliku zbirku novčića, ali kod kuće imam lijepu numizmatičku zbirku koju sam uredio i restaurirao i ona će jednog dana biti dio muzejske zbirke - kaže Zvonimir Harhaj, jedan od branitelja-amatera-arheologa dodajući kako je posebno ponosan na veći rimski novčić Neronov sestercij, sada velike numizmatičke vrijednosti, jedini takav pronađen na istoku Hrvatske. No, ljut je na one koji iz Srbije dolaze na nalazišta istočno od Vinkovaca, iskopavaju ili od lokalnog stanovništva otkupljuju arheološke nalaze i odvoze u Srbiju.

- Prije dvoje godine sam razotkrio takvu jednu skupinu i policija ih je procesuirala i zaplijenila opremu pa više ne dolaze ovamo - kaže Harhaj pokazujući zbirku rimskog novca koju je preciznim alatom očistio svaki posebno jer ne vjeruje u čišćenje pjeskarenjem. 

>> Pronađene kosti pripadale mamutu, a stare su 20 mil. godina

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.