DONOSI MAX!

Brbić: HNS nas zavlači, Šuker nije ispunio obećano, Dinamo i Lokomotiva su jedno...

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Brbić: HNS nas zavlači, Šuker nije ispunio obećano, Dinamo i Lokomotiva su jedno...
02.12.2013.
u 16:00
- Nećemo posustati u borbi za regularnost, samo to tražimo. Hajduk ima ozbiljne primjedbe na stanje u hrvatskom nogometu - poručuje Brbić u novom broju Maxa!
Pogledaj originalni članak

Nema straha za Hajduk, mi ćemo ostati stabilni i nakon ludog prosinca - počinje Marin Brbić. Nije želio ulaziti u sve utakmice, i predsjednik, poput trenera Igora Tudora, kaže “step by step”, donosi novi broj Maxa!

- Optimist sam, Hajduk je zreo da napravi veliku stvar. Kupom se nećemo opterećivati, igraju se dvije utakmice, idemo korak po korak.

Tjedan uoči Dinama obilježile su priče o (ne)regularnosti natjecanja. Hajduk nije sretan konačnim odlukama, posebno zbog toga što će Dinamo i Istra svoju zaostalu utakmicu odigrati u veljači.

O odgodi moraju odlučiti svi

- Nismo zadovoljni jer držimo da je to silovanje kalendara. Sve su se utakmice morale odigrati. Evo, piše se da će Jo iz Istre otići u Dinamo. Možda su to spekulacije, ali govori se tome. I taj isti igrač sada će, umjesto da igra protiv Dinama kako je bilo po kalendaru, sada igrati za Dinamo. To je protiv svake logike, nitko mi ne može reći da je to u redu. Napravljeni su i formalno-pravni propusti, neka se ljute kad kažem da je prvenstvo neregularno, ali to je tako. Povjerenik nije smio donijeti odluku o promjeni termina bez Skupštine, svi klubovi su se morali izjasniti. Tako je bilo nama kada smo tražili odgodu utakmice s Rijekom. To ne služi na čast onima koji su to radili.

Hajduk se grčevito bori protiv “vaučerizacije”, ali istovremeno je napravio sve ono što su propisi od njega tražili. Zbog čega je Poljud protiv toga?

- Zato što držimo da navijače ne treba odvajati na taj način. Nisam protiv personalizacije, ona će doći uvođenjem brojača.

Primijetio je zanimljiv detalj, koji po Brbiću, puno toga oslikava.

- Na sastanku Nacionalnog odbora predstavnik Udruženja prvoligaša bio je Dean Šćulac, to je eklatantno kršenje svega. Dean Šćulac je drag čovjek, ali nije mu mjesto na tom sastanku. On je bio predstavnik Udruženja prvoligaša, mijenjao je predsjednika Miškovića na tom sastanku. A mogli su ga mijenjati samo dopredsjednici, ne može on poslati svog delegata. To je smiješno, privatizacija Udruženja prvoligaša. Predsjednika mijenja dopredsjednik, a ne netko drugi.

Kada će se Hajduk ozbiljnije uključiti u rad HNS-a? I želi li to uopće?

- Želimo biti dio Hrvatskog nogometnog saveza, dobiti svoje pozicije. Otkako sam došao u Hajduk, razgovara se na tu temu, ali uvijek su to razgovori u rukavicama, u stilu “bit će, bit će”. U Izvršnom odboru HNS-a nema nikoga iz Hajduka. S Davorom Šukerom razgovarali smo nekoliko puta, ali dosad ništa nije ispunjeno od onoga što je rečeno.

Ono što je izvjesno, “bijeli” neće stati u isticanju onoga za što drže da je nepravilno.

- Nećemo posustati u borbi za regularnost, samo to tražimo. Hajduk ima ozbiljne primjedbe na stanje u hrvatskom nogometu. Na posljednjoj sjednici Udruge prvoligaša izrazili smo nezadovoljstvo, tražili smo da se vruće teme stave na stol. Ne tajimo da je to pitanje Lokomotive, koja igra prvu ligu. Pravno je to posloženo, ali svi znamo da se tu radi o jednom klubu.

Nije samo Lokomotiva u pitanju, u Poljudu imaju što reći i o Rijeci.

- Rijeka ima uzlaznu putanju, i tu postoje neke stvari. Osam igrača, što iz Dinama i Lokomotive, u ovoj godini stiglo je u Rijeku. Malo čudno, ali takvo je stanje u hrvatskom nogometu. Želimo otvoren razgovor, bez toga se ništa neće riješiti. Kad s drugim klubovima razgovaramo u četiri oka, svi to znaju, ali javno se ustručavaju reći.

Ne želi spadati u one predsjednike koji neće pomesti ispred svog dvorišta. Brbić je oštro osudio kada su Hajdukovi navijači na utakmici s Osijekom uzvikivali “za dom spremni”.

Proračun manji od 50 mil. kn

- Uvijek ću osuditi, i to bilo kakvu ideologiju. Na stadionu nije mjesto uzvicima “za dom spremni”, a ni “druže Tito, ljubičice bijela”. Politika nema što raditi na stadionu, jedina ideologija treba biti Hajduk.

Prije par dana imao je svoju premijeru kod suca za prekršaje. Razlog su dimne baklje. To mu neće biti posljednji posjet.

- Bio sam kod suca za prekršaje za onu utakmicu s Istrom iz 2012. godine. Zbog bengalki ima stalno prijava. Rekao sam sutkinji da je to smiješno, ako će me kažnjavati za svaku bengalku, tko će onda biti predsjednik Uprave, tko će raditi...

Kada prođu utakmice s Dinamom, kada stigne pauza, Brbića će čekati puno posla. Prijelazni rok je na pragu, Hajduku treba novac, igrači se moraju prodavati.

- Ima interesa, ima, a puno toga će se odrediti kroz iduće utakmice. Situacija nije očajna. Grad je vratio bankama kredit od 30 milijuna kuna, mi sada vraćamo Gradu tako da svaki mjesec plaćamo 30 posto od naših prihoda. Nije nam omča oko vrata, ali moramo nešto uprihoditi da možemo pratiti tekuće poslovanje. Nećemo mi prodavati deset igrača, najviše bih volio da ne prodamo nijednog mladog igrača.

To bi značilo da će ostati Mario Pašalić, dečko koji je u kolovozu odbio transfer od milijun i pol eura i želi igrati za Hajduk. Taj Pašalić je neka sasvim netipična priča za Hrvatsku.

- Pašalićeva odluka pokazala se dobrim potezom. U onom trenutku trebao nam je taj milijun i pol eura, ali preživjeli smo i bez toga. Sad Pašalić puno više vrijedi.

Koliko će Hajduk potrošiti u sljedećoj godini?

- Radimo na proračunu za 2014. godinu, bit će gotovo ovih dana. Bit će ispod 50 milijuna kuna, to je realno. Imamo zaostatke za četiri plaće djelatnicima, pokušavamo to stizati. Naše prokletstvo je taj stari dug.

Dugo je bila aktualna prodaja kluba. Hoće li Hajduk opstati u ovakvom obliku ili će na kraju morati u prodaju?

- Može Hajduk preživjeti bez prodaje kluba, ali ovisi o punjenju budžeta. Treba nam godišnje dva milijuna eura transfera, ostatak proračuna možemo napuniti sami.

Uskoro će “bijeli” morati riješiti pitanje sportskog direktora. Jedan od kandidata je i proslavljeni BiH nogometaš Mehmed Baždarević.

- Tražimo i dalje, bilo je nekih kontakata s Baždarevićem, ali i drugima. Ima dosta kanidadata, dvojbi. Želim pravu osobu na toj poziciji, s dvojicom (Krešić i Andersson, nap.a.) nije bilo baš pogođeno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SE
senior
16:26 02.12.2013.

Ovaj Brbić mi djeluje kao pijanac koji melje o svemu samo ne o onom što mu je posao.

KL
klimavich
17:12 02.12.2013.

koja bjeda ste vi Brbiću...

DU
Deleted user
17:44 02.12.2013.

Taj Brbić samo nastavlja hajdukovu tradiciju biranja nesposobnjakovića na mjesto predsjednika kluba , izgleda da im je jedini uvjet da imaju dar govora tj. da se svakodnevno žale (kad nisu prvi na tablici) kako je sve neregularno , svi rade protiv Hajduka HNS , suci i ono najvažnije čime se dobivaju simpatije navijača a to je pljuvanje Dinama i Mamića .