Apel doktora

Britanski liječnici traže da se legalizira prodaja ljudskih organa

Foto: Arhiva VL
Britanski liječnici traže da se legalizira prodaja ljudskih organa
06.01.2011.
u 19:53
Diljem svijeta za ljudskim organima vlada velika potražnja pa dio uglednih kirurga u Velikoj Britaniji predlaže promjenu zakona
Pogledaj originalni članak

Za ljudskim organima pogodnima za transplantaciju diljem svijeta vlada tolika potražnja da je pedesetak vodećih britanskih kirurga zatražilo od britanske vlade da razmotri legalizaciju njihove prodaje, piše britanski list Independent.

– Potražnja je golema, a ako netko želi prodati svoj organ poput bubrega i time se izvući iz financijske krize, zašto mu se to ne bi dopustilo? To je njegov izbor – kaže Peter Bell, umirovljeni kirurg i bivši potpredsjednik Kraljevskog kirurškog društva, napominjući da bi prije donošenja zakona trebalo provesti javnu raspravu. Ovaj je prijedlog potaknuo veliku raspravu među britanskim liječnicima, a mišljenja su podijeljena.

 Dok jedni zagovaraju legalizaciju prodaje organa tvrdeći da godišnje umiru tisuće ljudi jer ne mogu naći donora te da Britanci ionako odlaze u Indiju i zemlje Trećeg svijeta gdje potajno kupuju bubrege, rožnice, jetru i ostale organe, drugi liječnici smatraju da se prodaja nikako ne smije dopustiti te da sustav i dalje treba ostati zasnovan na altruizmu. – Kada bismo legalizirali prodaju dijelova tijela, na udar bi došli siromašni i oni koji su u financijskim teškoćama. Da se iščupaju iz nevolja, prodavali bi svoje dijelove tijela ne razmišljajući o riziku kojemu se izlažu – kaže Kenneth Boyd, profesor bioetike sa Sveučilišta u Edinburghu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

SM
siki_miki
03:58 07.01.2011.

Kolonijalisticka gamad.

MM
Mladen Miletić
20:03 06.01.2011.

Britanski liječnici traže da se legalizira prodaja ljudskih organa, konačno su došli i oni na ono čime se Kosovari metijohari odavno obogatiše kao mutavi. Dobro ovi u Engleskoj bi dali lovu i nebi na živo vadili kao oni Srbima oči za najdraže saveznike !

OB
-obrisani-
01:58 07.01.2011.

žao mi albanaca, oduzet će im glavnu djelatnost dobro, ostat će im droga, malo će morat zapet i potražit nove kupce da nadoknade izgubljeno