predstavljen prijedlog Zakona

Brnjac: Ozakonjujemo turizam koji ne narušava kvalitetu života mještana

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o turizmu i pratećih uredbi
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o turizmu i pratećih uredbi
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o turizmu i pratećih uredbi
27.07.2023.
u 08:17
Župani i gradonačelnici dobit će nove alate i veću odgovornost za upravljanje destinacijom, na temelju mjerljivih podataka
Pogledaj originalni članak

Većina stanovnika Hrvatske ima pozitivne stavove o turizmu: 59% smatra kako da turizam podiže svijest o važnosti očuvanja okoliša, 75,5% da potiče proizvodnju autohtone hrane, a 75,3% i očuvanje kulturne baštine, nešto više od 35% smatra da je stanje zadovoljavajuće, ali svaki treći ispitanik trenutačnom situacijom nije zadovoljan. Otprilike 42% ispitanih turizam krivi za gužve, 44,4% za nekontroliranu gradnju, 55% i za povećane troškove lokalnog stanovništva, a, kako je pokazala anketa Ministarstva turizma, negativne učinke očekivano prije svega percipiraju stanovnici jadranske Hrvatske. Na putu prema boljem, održivijem i ravnomjernijem turizmu, na čemu inzistira aktualna turistička vlast, kruna kompletne turističke reforme trebao bi biti jučer predstavljen prijedlog Zakona o turizmu, koji na snagu stupa početkom iduće godine.

– Počinjemo upravljati turizmom na temelju egzaktnih pokazatelja, a prvi se put sve prati i financijski, s čak 1,3 milijarde eura za javni i privatni sektor. Cilj je prilagoditi razvoj resursima pojedinih destinacija, bez narušavanja kvalitete života lokalnog stanovništva – ističe ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

VEZANI ČLANCI:

– Zakonom prvi put omogućavamo upravljanje razvojem turizma na temelju objektivnih i mjerljivih podataka, a među alatima za praćenje održivosti ključni su indeks turističke razvijenosti (ITR), sustav pokazatelja održivosti, koji osigurava praćenje i analizu podataka poput kvalitete mora, potrošnje pitke vode i električne energije, opterećenosti prostora turizmom i slično te satelitski račun održivog turizma, koji će prvi put uz ekonomske učinke turizma “izračunati” i ekološke i društvene koristi i troškove. Ti će alati destinacijama omogućiti da prepoznaju stanje resursa i da planiraju razvoj stvarajući plan upravljanja destinacijom, koji će morati donijeti sve turističke zajednice. Najrazvijenije destinacije imat će i obvezu izračunavanja prihvatnog kapaciteta. Zahvaljujući tome, znat će se kako prilagoditi komunalnu infrastrukturu ili kako turističku infrastrukturu i sadržaje prilagoditi uvjetima na terenu – kaže N. Brnjac i napominje da će se na temelju plana upravljanja destinacijom donositi i odluke o projektima javne turističke infrastrukture od posebnog značaja koji će se financirati bespovratno iz Fonda za turizam. Jedinice regionalne i lokalne samouprave moći će na određeno vrijeme ograničiti izdavanje dozvola za njihovo otvaranje, a terenu se prepušta i odluka o uvođenju ekološkog doprinosa za turiste za neke lokacije ili razdoblja sezone.

– Župani, gradonačelnici i načelnici dobit će niz alata za upravljanje destinacijom, ali i puno veću odgovornost. Odmičemo se od stihijskog razvoja i subjektivnih odluka. Ne može država propisivati uvjete za razvoj turizma u Rovinju i Našicama – ističe Brnjac i dodaje da bez kvalitetnog života lokalnih ljudi nema ni kvalitetnog turizma. Od novog se zakona očekuje da obuzda i apartmanizaciju, njegova će se primjena strogo nadzirati, a za turističke zajednice koje ne bi ispunjavale nove zadaće sankcija može biti i gašenje.

VIDEO Pogodite koliko koštaju ležaljke. Molim?!': TikTokerica otišla na Hvar nakon četiri godine pa je šokirale cijene

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
doktorica
08:26 27.07.2023.

sa Prometnim faksom kojega je dipl.zaista je meritorna da bude min.turizma.

EB
EBERT
09:31 27.07.2023.

to je tek pocetak. Ako ne stanete na vrijeme mozete se oprostiti od kulturnog turizma. Budu vanm dosli samo ovakovi.