Slavonski Brod nije "riblji" grad, o čemu govori i podatak da ima samo jednu pravu ribarnicu. Ipak, poznat je po svojoj tradicionalnoj fišijadi i majstorima za kuhanje fiša. Glavna atrakcija jučerašnje (petak) Fišijade bio je najveći kotlić, zapremine tisuću litara, s nosačima visokim čak četiri i pol metra. Prvo predstavljanje ovog novog i svijetu jedinstvenog proizvoda privuklo je veliku pozornost gostiju. Fiš je u njemu kuhao poznati brodski gastro majstor Stjepan Miša Balen, a velike porcije nuđene su svim građanima po simboličnoj cijeni od 10 kuna.
- Iako smo mogli dvostruko više, skuhali smo oko 500 litara fiša. Naime, sami natjecatelji su pripremili oko tisuću litara, tako da nije bilo potrebe za više - rekao je Balen. Brodski ugostitelj Tihomir Princip svoje je umijeće u pripremanju fiša dokazao osvajanjem nekoliko nagrada. Prema njegovim riječima, recept za ovu deliciju je jednostavan i može ga skuhati gotovo svatko.
- Samo treba voditi računa da se riba ne prekuha. Na osam decilitara vode ide žlica paprike, žlica luka i 300 do 400 grama ribe. Obično se stavlja samo šaran, ali ako želite miješani, dodajete još i soma te štuku – kaže Princip.
Ove godine posebnu pozornost Brođana privukle su dragon boat utrke, koje su se održavale na rijeci Savi u organizaciji Kajak kanu kluba Olimpik. U utrkama su se okušali i mnogi posjetitelji, budući su se svi mogli prijaviti.
Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda u kuhanju fiša okupilo je osamdesetak natjecatelja i gotovo 3.000 posjetitelja, a realizirano je kao završnica nacionalnog projekta "Lijepa naša Sava". Nakon kušanja svih pristiglih uzoraka, stručni je žiri najboljim proglasio fiš Ivana Kitanovića iz Velike Kopanice