HAITI

Broj silovanih žena u porastu, najugroženije one u kampovima

Broj silovanih žena u porastu, najugroženije one u kampovima
06.01.2011.
u 19:45
Nakon što na izbjegličke kampove padne noć, počinje nasilje za koje su odgovorne naoružane bande.
Pogledaj originalni članak

Više od 250 slučajeva silovanja bilo je prijavljeno u Haitiju u prvih pet mjeseci nakon potresa. I godinu dana kasnije žene i djevojčice gotovo dnevno dolaze u lokalnu grupu za podršku ženama žrtvama.

- Žene koje se već ionako bore s gubitkom voljenih i imanja u potresu, suočene su s dodatnom traumom života pod stalnom prijetnjom od seksualnog napada - navodi Gerardo Ducos, istražitelj Amnesty Internationala.

Amnesty International danas je objavio izvještaj o povećanom seksualnom nasilju nad ženama u Haitiju, baziran na svjedočenju više od 50 žrtava. Oko milijun ljudi još uvijek živi u kampovima i šatorskim naseljima u Port-au-Princeu i na jugu zemlje. Nakon što na kampove padne noć, počinje nasilje za koje su najčešće odgovorne naoružane bande.

Četrnaestogodišnja Machou živi u kampu u Carrefour Feuillesu. Silovana je u ožujku kada je otišla u toalet.

- Jedan je mladić došao zamnom. Izudarao me i učinio što je htio. Nisam otišla na policiju jer ga nisam poznavala i ne bi im mogla reći tko je on... Bojim se da bi se slična stvar mogla ponoviti - ispričala je Machou za AI.

Drugu ženu, Suzie, grupa muškaraca silovala je u svibnju u privremenom skloništu i to ispred njenih sinova.

- Nakon što su otišli, nisam učinila ništa... Nisam otišla u bolnicu jer nisam imala novaca - kaže ta žena koja je u potresu izgubila supruga, roditelje i braću te ostala bez kuće u kojoj je živjela.

- Naoružane grupe znaju da su mali izgledi da će ih se privesti pravdi zbog njihovih nedjela - kaže Ducos.

Seksualno nasilje bilo je rasprostranjeno u Haitiju i prije siječnja 2010., ali svaka pomoć žrtvama otpala je nakon što je Haiti doživio katastrofu. U potresu su i razrušene policijske stanice, pa žene koje žele prijaviti silovanje i ne znaju kamo trebaju ići, navodi AI.

Amnesty International ponašanje policije prema žrtvama napada ocjenjuje kao neadekvatno. Mnoge žene navele su, naime, kako su zatražile pomoć policije, ali su dobile odgovor da oni ne mogu ništa učiniti.

AI poziva novu vladu Haitija da hitno poduzme mjere kojima će prekinuti nasilje nad ženama te da to bude dijelom šireg plana kako adresirati humanitarne potrebe stanovništva. Žene u kampovima moraju biti potpuno uključene u razvoj takvih planova, naglašava Al. Prvi koraci moraju biti poboljšanje sigurnosti u kampovima te postavljanje učinkovitih policijskih snaga koje će privoditi napadače.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

KA
Kakma
21:01 06.01.2011.

Jadne zene,kako im je tek bilo u Afganistanu,gdje se nisu smjele ni pojaviti na cesti bez dozvole talibana.Strava me lovi kad na to pomislim.

OB
-obrisani-
22:15 06.01.2011.

Izgleda da ZENE jos nisu shvatile svoju ulogu na ovom svijetu........hahahahahha

JU
JUMPEṚ
19:55 06.01.2011.

Ja sam Buda la