novi vladar

Budući kineski predsjednik sedam godina živio je u špilji

Foto: Arhiva VL
Budući kineski predsjednik sedam godina živio je u špilji
14.02.2012.
u 19:20
Dolazak potpredsjednika Xi Jinpinga (58) u SAD i njegovi razgovori s predsjednikom Barackom Obamom zanimanje za kinesku politiku digao je na novu razinu
Pogledaj originalni članak

Posjet bilo kojeg visokopozicioniranog kineskog dužnosnika Sjedinjenim Državama događaj je, no dolazak potpredsjednika Xi Jinpinga (58) i njegovi razgovori s predsjednikom Barackom Obamom zanimanje za kinesku politiku digao je na novu razinu. Naime, riječ je o čovjeku koji će ove godine najvjerojatnije postati novi prvi čovjek kineske Komunističke partije, tijekom 2013. i novi predsjednik.

Od privilegija do špilje

Nekoliko njegovih visokoprofiliranih turneja u strane zemlje, uključujući i ovu u Sjedinjene Države, pokazuju da ga Peking priprema za preuzimanje tih izuzetno zahtjevnih i u međunarodnim okolnostima važnih funkcija.

Kako mu je otac bio jedan od najbliskijih suradnika Mao Ce-tunga i jedan od osnivača kineske Komunističke partije, Xi Jinping je u svome ranom djetinjstvu odrastao kao povlašteno dijete, no 1962. njegov otac završava u zatvoru, a majka i djeca u radnom logoru. Jinping je 1969. godine, za vrijeme kulturne revolucije, kao i milijuni drugih mladih ljudi, poslan u provinciju da se tamo snađe. Završio je u Liangjihaeu u ruralnoj središnjoj Kini, gdje je sedam godina radio teške poslove s tamošnjim seljacima. Živio je u špilji, spavap na krevetu od cigala, imao je jedan pokrivač i prehranjivao se isključivo kašom od riže i žitarica. Paralelno je radio kao partijski volonter neumorno propagirajući komunističke ideje. Otada pa do danas mukotrpno se, ali neprekidno uspinjao po partijskoj ljestvici. Kada preuzme dvije najviše funkcije u zemlji, postat će jedan od najmoćnijih ljudi na planetu. Stoga je jasno da svjetska javnost pokazuje izuzetan interes za njega i za njegove političke ideje i razmišljanja.

Glamurozna supruga

Opisuju ga kao izuzetnog radnika, čovjeka kojem ništa nije teško i kojemu nikada nije previše posla. Usto, živeći u špilji gotovo bez ikakvih osobnih stvari i s najosnovnijom hranom, naučio je živjeti krajnje skromno i bez ikakva luksuza, što i danas prakticira. No neki ga nazivaju čovjekom kontrasta jer je oženjen izuzetno popularnom pjevačicom tradicionalnih kineskih pjesama Peng Liyuan, koju smatraju jednom od najglamuroznijih osoba u Kini. K tome, njegova kći studira na prestižnom američkom sveučilištu Harvard.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DR
drper1oz
19:46 14.02.2012.

čudni su putevi gospodnji,svaki čovjek ima neku priču za ispričati ali u biti mi smo samo marionete između boga i vraga

OR
orisis
19:48 14.02.2012.

živeći u špilji gotovo bez ikakvih osobnih stvari i s najosnovnijom hranom, naučio je živjeti krajnje skromno i bez ikakva luksuza, što i danas prakticira oženjen izuzetno popularnom pjevačicom tradicionalnih kineskih pjesama Peng Liyuan, koju smatraju jednom od najglamuroznijih osoba u Kini. K tome, njegova kći studira na prestižnom američkom sveučilištu Harvard. ---------------------------------------------------------------------------- Kaj on zashpara one budu mu rasprchkale

AA
aabbcc
22:18 14.02.2012.

. Tipicno za socijalisticku podobnost postenog rukovodnog covjeka, za razliku od danasnje kapitalisticke podobnosti : \"da je iz porodice ili osobno ugledni privatni bankar\".