AFERE

Bujanec zanijekao prozivanje Pašalića za "aferu SIS"

07.09.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U sporu zbog klevete, koji Ivić Pašalić vodi od 1998. godine protiv Velimira Bujanca, Andreja Maksimovića i Ive Pukanića, a u kojem zastara prijeti 23. rujna, jučer nisu došli svjedoci Miroslav Šeparović i Franjo Gregurić. Spor se vodi zbog "Afere SIS", odnosno intervjua u Pukanićevu Nacionalu od 23. rujna 1998., koji je Bujanec dao Maksimoviću o navodnoj povezanosti tabloida Imperijala s obavještajnim krugovima. Sporne su tvrdnje poput: "SIS postao prava privatna tajna služba Kutle i Pašalića".

Bujanec je rekao da dajući intervju o političarima koji su imali veze s Imperijalom nije spominjao Pašalića, osim neformalno, prepričavši "poznati trač" o osnivanju HDZ-a u Novom Marofu, ali i o tome nije rekao ni riječi da je "nestao neki novac te da se Pašalić pobrinuo zametnuti trag novcu, a za aktivista koji je to istraživao pobrinuo da ostane bez posla".

- Intervju uopće nisam autorizirao niti bih verziju kakva je izašla ikad potpisao - rekao je Bujanec, dodajući da je spominjao samo Markicu Rebića, a da su Gregurić i H. Šarinić navodno znali što piše u intervjuu i prije objave.

Ivić Pašalić je na sudu jučer objasnio da je spor pokrenuo zbog sustavnoga medijskog linča Nacionala prema njemu.

- Lažno sam optužen da zlorabim obavještajne službe za politički obračun i diskreditiran sam kao Predsjednikov savjetnik. Nisam utjecao, ni osobno niti preko drugih, na pisanje Nacionala niti Imperijala. Pričom o osnivanju HDZ-a u Novom Marofu želi me se lažno diskreditirati od početka mojega političkog djelovanja. Tekstovi poput ovoga nanijeli su mi osobnu i političku štetu te probleme meni osobno i mojoj obitelji, pa držim da se Nacional sa mnom planirano obračunavao osobno i politički - rekao je Pašalić.

Ivan Jarnjak posvjedočio je samo da je Bujanec dao izjavu HIS-u, ali da je to državna tajna.

H. Dečak

Pogledajte na vecernji.hr