Zakon o prebivalištu

Burić: Diskriminirate hrvatske građane u BiH, a one u Srbiji ne

Foto: Robert Anić/Pixsell
Burić: Diskriminirate hrvatske građane u BiH, a one u Srbiji ne
11.12.2012.
u 17:51
Htjeli biste da i ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja – istaknuo je Pupovac
Pogledaj originalni članak

Konačni prijedlog Zakona o prebivalištu izazvao je burnu raspravu u Saboru, a HDSSB optužio je vladajuće da zakon ide na štetu hrvatskih građana koji žive u BiH jer će se njih brisati iz evidencije prebivališta, a srpske izbjeglice neće, pa će sada oni dolaziti autobusima na glasovanje u Hrvatsku.

Tako je Dinko Burić kazao da je zakon diskriminirajući te da "favorizira određene ciljane skupine hrvatskih državljana".

– Želi se uvesti reda kad su u pitanju prava hrvatskih građana hrvatske nacionalnosti u BiH, a s druge strane, kad su u pitanju prava hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji žive u Republici Srbiji, onda je za njih ovakvim zakonskim rješenjem zadržan, u najmanju ruku, status quo – kaže Burić.  – Ako pravimo reda na jednoj strani, onda treba praviti reda i na drugoj strani, ne može biti privilegiranih i onih koji su u podređenom položaju.

Replicirao mu je SDP-ov Igor Rađenović, citirajući generala Antu Gotovinu koji je Srbe pozvao da se vrate u Hrvatsku jer je to "njihova kuća".

– Ljudi koji su predviđeni ovom, kako vi kažete pozitivnom diskriminacijom, nemaju svoju kuću. Onog časa kada će dobiti svoju kuću u okviru programa, tada će biti jednaki sa svim građanima Republike Hrvatske – rekao je Rađenović.

SDSS-ovog Milorada Pupovca zasmetala je usporedba glasača iz BiH sa srpskim izbjeglicama, a HDZ-ova Ana Lovrin rekla mu je da su mnogi iz različitih razloga otišli u dijasporu, i dolazili bi glasovati, ali ne mogu, no na tome se sada radi.

– Nije samo riječ o onim osobama koje su u programu povratka, nego i o onima o kojima vi govorite, riječ je o svim osobama koje su izvan RH duže od godinu dana i nemaju ovdje prebivalište – rekla je Lovrin, no Pupovac je odgovorio da izbjegli Srbi nerijetko imaju samo hrvatsko državljanstvo.

– Ako ćete tako izjednačavati ljude, onda govorite na temelju predrasuda i licemjerja, ali i na temelju politike koja se može okarakterizirati kao zadržavanje politike etničkoga čišćenja koje biste htjeli da postoji i u ovom zakonu i da ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja – istaknuo je Pupovac.

HDZ-ov Davorin Mlakar usprotivio se mogućnosti unošenja promjena u registru prebivališta po službenoj dužnosti te dodao da bi se izbrisanima iz evidencije trebalo omogućiti podnošenje žalbe prije pokretanja upravnog postupka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

KA
kafka
18:26 11.12.2012.

''Onog časa kada će dobiti svoju kuću u okviru programa'' . Molom MOLIM tko će to dobiti kuću ?????

Avatar Prodanović
Prodanović
18:29 11.12.2012.

Konačno i od Burića nešto pametno!!! A Pupovac je odmah podvio rep i pobjegao-...!!!!

MA
Maroje2312
18:08 11.12.2012.

Burić ima apsolutno pravo.