UKLJUČENA SOA

Butković: Utvrđujemo okolnosti nestanka jahte ruskog oligarha. Ne mogu nkoga prozivati

JAHTA
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell/Twitter
Foto: Twitter
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Foto: Dea Redžić
Betina, jahta na vezu
16.01.2023.
u 14:12
Novinari su pitali ministra o isplovljavanju jahte iz marine u Betini "Irina VU", koja je bila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije kao dio imovine ruskog oligarha Alishera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak u Ninu da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine u Betini nestala blokirana jahta ruskog oligarha Alishera Usmanova te da su u istragu uključeni i DORH i SOA.  Ministar Butković u ponedjeljak je u posjetu gradu Ninu i općini Privlaci, gdje će obići gradilišta u sklopu projekata koje sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Boravak ministra novinari su iskoristili za pitanje o isplovljavanju jahte iz marine u Betini "Irina VU", koja je bila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije kao dio imovine ruskog oligarha Alishera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

VIDEO: S Murtera pod okriljem noći nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: 'Na njezin vez usidrili isti model broda'

"Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sada i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali", rekao je Butković.

Na novinarsko pitanje tko je odgovoran i zašto tri mjeseca nitko nije reagirao, ministar Butković je odgovorio kako su za informacije bili zaduženi svi oni u lancu koji su znali za tu situaciju.

"Vidjet ćemo, ne mogu nikoga prozvati dok ne budem imao sve informacije, a na temelju njih ćemo donijeti odgovarajuće odluke", rekao je Butković.

Mediji su ovih dana izvijestili da je jahta prije tri mjeseca pod okriljem noći misteriozno ukradena i da je u luku na Murteru uplovila gotovo ista jahta, a "Irina VU" sada je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskome moru.

VIDEO: Pula: Vlak na rivi naletio na kombi pa ga gurao više stotina metara

VEČERNJI OTKRIVA

S Murtera pod okriljem noći nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: 'Na njezin vez usidrili isti model broda'

Nevjerojatan sigurnosni propust dogodio se ovih dana u marini Betina na otoku Murteru. Večernji list doznaje da je od tamo netragom nestala luksuzna jahta Sunseeker 115 koja je bila na popisu "zamrznute" imovine sankcioniranih ruskih tajkuna od strane Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije nad Ukrajinom. Vrijednost jahte pod nazivom "Irina VU" procjenjuje se neslužbeno na oko 5 milijuna eura te se nalazi u vlasništvu tvrtke ruske oligarške obitelji bliske Vladimiru Putinu -  Alishera Usmanova i Irine Usmanove. Da cijela stvar bude bizarnija, u betinsku luku ovih je dana uplovila gotovo identična jahta koja je, kazuje naš visoki državni izvor, trebala pred javnošću i institucijama fingirati da je "Irina VU" još uvijek na vezu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
14:28 16.01.2023.

Patuljci pojma nemaju! Kao ni za Puno toga u ovoj državi! Nitko nije odgovoran pa jahta se sama teleportirala u Tursku!!

GO
golden1
22:10 16.01.2023.

Netko je smotao lijepu svoticu u džep i sad nikom ništa... Možda uhite portira ili nekoga pred lokalnom birtojom pa ga proglase krivim. Plenki pa kako ćeš sad Urušili pred oči?!

RB
Rastu Brojke
20:50 16.01.2023.

Osim toga da je tako lako zamijeniti toliku jahtu, nije mi jasan cilj zamjene. Ako je tamo postavljena ista takva, koja je poanta zamjene? Mogao se voziti u toj drugoj.