Ulaganja

Čačić stao na stranu HT-a pa pritišče HAKOM

Foto: VL
Čačić stao na stranu HT-a pa pritišče HAKOM
14.04.2012.
u 09:01

Želim znati što će se poduzeti za poticanje ulaganja u gradnju mreža - zahtjeva Čačić.
Pogledaj originalni članak

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, opet je izazvao val negodovanja, ovoga puta na telekom terenu. Uputio je, naime, oštar dopis regulatoru, Hrvatskoj agenciji za elektroničke komunikacije (HAKOM), i zatražio da ga u roku od 15 dana izvijeste o konkretnim mjerama koje su poduzete i koje namjeravaju poduzeti kako bi se povećala razina ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu, posebice u brzi internet, bilo fiksni ili mobilni.

Čačić je usto zatražio da mu se odgovori i na konkretna probleme koje je doznao u razgovoru s operatorima, a koji se žale da im regulatorni okvir priječi ulaganja. Primjerice, želi znati koje će se konkretne mjere poduzeti za poticanje ulaganja u izgradnju i stavljanju u funkciju izgrađenih mreža (posebno svjetlovodnih) na brzinama ispod 20 Mbit/sek.

Poznavateljima telekom scene nije teško odgonetnuti da se prije svega radi o HT-u jer njihov šef Ivica Mudrinić ne skriva pri svakom javnom događaju i okupljanju istaknuti upravo da im regulativa smeta za veće investicije, odnosno u ulaganje u optičku infrastrukturu. Jer, HT se već dvije godine ‘prepucava’ s HAKOM-om upravo oko uvjeta ulaganja. HAKOM, pak, ne popušta i tvrdi: suprotno je EU regulativi udovoljiti njihovim uvjetima. Slijedom toga, ministar Čačić se svrstao na stranu najvećeg telekom operatora. A dodatno to potvrđuje u daljnjem tekstu: “Upoznati smo s najavama operatora i njihovom spremnosti na ulaganja u širokopojasni mobilni pristup, a naročito u svjetlovodnu pristupnu mrežu, i to u iznosima od više milijardi kuna u narednih nekoliko godina, što je prilika za investicijski zamah kakvu ova Vlada ne može i neće propustiti”. Čačić je zapravo prozvao regulatora, neovisnu agenciju koja ne bi trebala trpjeti takve pritiske.

HT-u odgavara ovakav scenarij jer u konačnici već dvije godine vrlo direktno lobira za svoje interese, dok alternativci podržavaju HAKOM-ovu odluku i tvrde da će HT opet ugrabiti monopol ako im se dopusti ulaganje pod njihovim uvjetima. Nezavisni stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura nije, kako tvrdi, upoznat s dopisom HAKOM-u. I vjeruje da u optiku treba ulagati, no ne baš pod uvjetima HT-a. Čačić, inače, ima 10.000 dionica HT-a, koje vrijede 2,18 milijuna kuna.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

AL
alapača
10:23 14.04.2012.

Čačić se bori da poraste vrijednost dionicama HT. ima li u svom vlasništvu koju od tih dionica?

AL
alapača
10:25 14.04.2012.

lool ima 10 000 dionica! pa kako je u ovoj državi reguliran sukob interesa?!

Avatar Idler 3
Idler 3
10:21 14.04.2012.

Čačić ovo, Čačić ono, a većini u raspravama o kojekakvoj crvenoj bandi na glavnom Trgu il Jovanovićevom dizanju utega promiče pred očima ono ključno. Čačić bi na silu u nadzorni odbor INA-MOL iako ga čeka presuda u Mađarskoj. U isto vrijeme ga i ovi iz Mađarske velikodušno i jedva čekaju u nadzornom odboru - kad ne bi bilo tragično bilo bi smiješno !!!