Treba ih školovati

Čak 77 posto ih nema niti osnovno obrazovanje

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Čak 77 posto ih nema niti osnovno obrazovanje
28.03.2013.
u 12:21
U Karlovačkoj županiji od 15.998 takvih osoba visoku ili višu stručnu spremu ima tek 2,5, a specijalno obrazovanje njih 3,6 posto
Pogledaj originalni članak

Jedan od velikih problema je obrazovanje žena s invaliditetom. Njih čak 77 posto nemaju završenu niti osnovnu školu, četverogodišnje ili obrazovanje uopće. Bez toga ne možemo onda govoriti niti o zapošljavanju. Naša je dužnost da im omogućimo kvalitetno obrazovanje, a onda i posao – upozorila je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u Karlovcu.

Na tribini o “Položaju žena s invaliditetom na tržištu rada” u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova ukazano je na niz problema. Iako je u trenutačnoj kriznoj situaciji na burzi sve više nezaposlenih, osobe s invaliditetom u još su težem položaju.

 Zaposleno ih samo 312

 U Karlovačkoj županiji ima ih 15.998 ili 12,4 posto od ukupnog broja stanovnika. Njih 74,5 posto nema niti osnovnu školu ili su pak završili samo to. Srednju stručnu spremu ima ih 19,4, a visoku ili višu svega 2,5 posto. Specijalno obrazovanje završilo je 3,6 posto osoba.

 – Od 312 zaposlenih samo je 26 posto žena. Najčešći poslovi za koji se angažiraju osobe s invaliditetom su NKV, poljoprivredni radnik i trgovac. Osim invaliditeta i niskog stupnja obrazovanja, dodatni su problem i predrasude poslodavca. Misle da će biti duže na bolovanju i slično – napominje predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević.

Dodala je da se situacija u našoj županiji poboljšala. Sve više djece s posebnim potrebama uključuje se u redovnu nastavu, Veleučilištu u Karlovcu postalo je pristupačno... Jurčević je također ukazala i da ekonomska ovisnost dovodo do apatije i nezadovoljstva, a može biti i uzrok i posljedica zlostavljanja.

 Tri puta diskriminirane

 – Položaj žene s invaliditetom izuzetno je težak. Tri je puta diskriminirana, kao žena u odnosu na suprotni spol, u odnosu na ostale žene i kao žena s invaliditetom. Na nama je da obećamo što ćemo činiti u budućnosti oko njihova zapošljavanja – rekla je predsjednica Povjerenstva Nada Murganić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.