UniCredit

Carlo Vivaldi: Podržat ćemo Tihomira Oreškovića

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Carlo Vivaldi: Podržat ćemo Tihomira Oreškovića
21.01.2016.
u 15:00
"Rekao sam mu da imamo isti interes vezan uz gospodarski rast zemlje, smanjenje razine zaduženosti, poboljšanje rejtinga i neke reforme"
Pogledaj originalni članak

– Bio sam u Kitzbühelu, osobno imam dobre dojmove sa sastanka s mandatarom Oreškovićem. Imao sam priliku čuti njegov program i ideje i oni idu točno u smjeru stvaranja pozitivne budućnosti za zemlju – potvrdio je Carlo Vivaldi, UniCreditov direktor za srednju i istočnu Europu, na predstavljanju najnovije studije njihova Odjela strateške analize o bankarskom sektoru u 13 zemalja srednje i istočne Europe u sklopu konferencije Euromoney u Beču. Otkrio je i gdje su im podudarne točke:

Imamo isti interes

– Rekao sam mu da imamo isti interes vezan uz gospodarski rast zemlje, smanjenje razine zaduženosti, poboljšanje rejtinga i neke reforme. Kao prva banka podržat ćemo njegov program – otvoren je Vivaldi koji je Tihomiru Oreškoviću poželio da napravi dobar posao nakon službenog imenovanja.

Ocijenio je da se bankarski sektor u regiji danas bazira na održivijem modelu financiranja u kojem su lokalni izvori sve važniji.

– Bankarski sektori u većini su zemalja ostali profitabilni, no razina dobiti na bitno je nižim razinama nego prije krize. Regija može rasti samo ako je bankarski sustav stabilan i održiv, što ne može biti ako se spušta rejting, raste javni dug i padaju izravna inozemna ulaganja – poručuje bankar te otkriva i da se upravljanje UniCreditovim podružnicama u regiji više neće provoditi preko Bank Austrije.

– Pojednostavnit ćemo upravljanje grupom, do kraja 2016. uspostavit će se izravna kontrola iz centrale UniCredita, što će omogućiti učinkovitije upravljanje kapitalom i likvidnošću – kaže Vivaldi.

Krediti u kunama u minusu

U skladu s dobrim trendovima u okruženju, i Hrvatska je u prvih devet mjeseci prošle godine konačno zabilježila skroman rast kreditiranja od 0,4 posto nakon godina pada. No ispred nas je čak osam zemalja srednje i istočne Europe, a prednjači Turska s dvoznamenkastim rastom od 13,9 posto. Velike skokove u kreditiranju bilježe Slovačka i Češka, a najlošije je stanje u Ukrajini s padom od 20 posto i Sloveniji s minusom od 12,5 posto. No zanimljivo je da, iako se regija sve više okreće posuđivanju u lokalnim valutama, rast kreditiranja u kunama u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci 2015. godine niži je nego u prethodnoj godini. Zbog razduživanja, ukupna 2015. ipak će završiti u minusu po volumenu kreditiranja, ali prognoze UniCreditovih analitičara ove i sljedeće godine nagovještavaju nam rast nešto veći od dva posto.

>> Ako HNB ne ostane neovisna, pozvat ću ulagače da se povuku iz Hrvatske

>> Direktor Unicredita: Oreškovićeve ideje idu točno u pozitivnom smjeru za Hrvatsku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LU
Luka1710
17:11 21.01.2016.

Nisam ni mislio da ga ovakva gospoda ne će podržati. Zar ne vidite tko vlada Hrvatskom?

Avatar Nediraj_u_pemzije
Nediraj_u_pemzije
17:45 21.01.2016.

I sve dogovoreno demokratski u Kitzbühelu!