1999. sravnao grad sa zemljom

Čečenski recept za Siriju: Putin Alep pretvara u Grozni

Foto: Reuters/PIXSELL
Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
Alep
07.08.2016.
u 07:55
Dok Rusi nemilosrdno tuku po Siriji, američke snage otvorile su vatru iz svih oružja na Sirt, grad-utvrdu džihadista u Libiji
Pogledaj originalni članak

Bitka za Alep bitka je za Siriju. Gotovo svi analitičari uvjereni su u tu tezu. Zbog toga obje strane koriste sve raspoložive snage kako ne bi izgubile bitku u tom sirijskom gradu koji je posljednja crta nakon koje bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad proglasio pobjedu jer bi se njegovoj vojsci i saveznicima, Hezbollahu i iranskoj revolucionarnoj gardi, širom otvorila vrata za čišćenje Sirije od opozicije i džihadista.

Bitka za Alep dobila je posebnu dimenziju jer se za taj grad primjenjuje isti scenarij kao što je to bio slučaj i u Groznom u Čečeniji 1999. godine, kada je ruski predsjednik Putin u borbama s džihadistima koji su došli iz cijelog svijeta, a mnogi od njih su danas i u Siriji, a posebno u Alepu, doslovce sravnao grad sa zemljom. Poznato je da je osnivač ISIL-a Abu Musab al-Zarqawi, bio među džihadistima u Groznom. Grozni je sada miran grad, a Putin ondje uživa kultni status.

Udar na “životinje”

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji zrakoplovi igraju glavnu ulogu u borbama oko Alepa bombardirajući položaje džihadista i opozicije dan i noć, odlučio je Alep pretvoriti u Grozni i očistiti ga od džihadista nakon što su pripadnici Nusra fronte, povezane s Al-Qai’dom, srušili ruski helikopter Mi-8 pored Alepa koji je bio u humanitarnoj misiji i dostavljao hranu na području pod kontrolom civila. Putina je najviše razbjesnio nehuman postupak prema petorici članova posade koje su gole vukli po tlu. Dok Zapad većinom šuti i daje tihu potporu vojnoj ofenzivi na džihadiste u Alepu (bio je šokiran i snimkom odrubljivanja glave 11-godišnjem dječaku kojeg su tzv. umjerene oporbene snage zaklale pod optužbom da je Assadov špijun), SAD je uputio optužbe na Putinov račun da u Alepu želi ponoviti Grozni.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova odgovorila je da se Rusija u Alepu mora boriti protiv „životinja“ koje SAD podupire i naoružava.

Koliko je pobjeda u Alepu važna za obje strane dokazuje i činjenica da su džihadisti s 10 tisuća boraca, od kojih je 90 posto radikalnih islamista, i najmanje 95 tenkova te s desecima samoubojica krenuli u protuofenzivu koja za sada, zahvaljujući ruskim bombarderima, nema pozitivnog efekta i pomaka.

Djevice i more

Prije same protuofenzive, u motivirajućem govoru koji je uputio borcima, zapovjednik udruženih islamističkih snaga Saudijac Abdullah Al Muhesni kazao je da ih u raju čekaju tisuće djevica toliko lijepih i slatkih da ako pljunu u more i samo slano more postat će slatko.

U međuvremenu, nakon bombardiranja glavne baze ISIL-a u Libiji u gradu Sirtu, američki predsjednik Obama kazao je da su akcije uslijedile “na zahtjev libijske vlade” te istaknuo da želi “stabilnu Libiju, bez ISIL-a”.     

>>Strah, teror, neizvjesnost, pokolj za pokoljem, vojni puč, marš Donalda Trupa...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

DI
dokazano.istinito
09:12 07.08.2016.

odavno amerikanci kazu da Rusija bombarduje sve, skole bolnice im omiljeni cilj.

DI
dokazano.istinito
09:36 07.08.2016.

vidi se da ovaj novinarcic hasan diab ima isti mozak kao one bradonje Irana koji kazu bacajmo bombe i sravnimo izrael pa ce biti mira.....a Cherchil ex Engleski predsjednik je rekao sravnimo Rusiju ,pa ce biti mira ....takav novinarcic je sram covjecanstva

DI
dokazano.istinito
09:09 07.08.2016.

ovaj Hassan haidar Diab, novinarcic "hrvatskog" vl, kao novinarcic je dobar da siri lazi, i iransko-rusku propagandu, on kao siita i poslusnik bradonja koji iz irana zele da spasavaju basara asada i ruske interese pise onako kako bi i Hitlererovi novinarcici pisali....putin jeste neprijatelj mnogima, i jeste da ga mnogi susjedi ocjenjuju "putler" ali ne cudi me uopce da Vecernji list dopusta da ovaj Hassan pise protiv Naroda Sirije koji se bori i protiv rusa i protiv hezbollanaca iz irana koji unistavaju ne samo civilizaciju, nego i bolnice i skole i nemaju nikakvih milosti ni za djecu,starce itd.......e moj hassane kada ces ti dostici da osjetis u sebi sto znaci ne biti lazov i biti moralan, sto se tice toga sto ce putin i islamisti Irana da bombarduju sve,moram ti reci da ima Boga ..i da je Bog dao 350 miljuna arapa,te ce oni ako Bog da jednoga dana tebe i putina u enciklopediju kao zlocinci covjecnosti, a basara asada isto.