zlorabio okolnosti

Čedo Jovanović: Nikolićev govor u UN svađalački i štetan za Srbiju

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Čedo Jovanović: Nikolićev govor u UN svađalački i štetan za Srbiju
11.04.2013.
u 10:14
Optužio je Nikolića da je zlouporabio političke okolnosti u kojima se Srbija nalazi, nesporazume sa EU i SAD, i govor iskoristio za "rasplamsavanje antizapadnog raspoloženja".
Pogledaj originalni članak

Govor srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na raspravi o Haaškom sudu u UN, predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je ocijenio svađalačkim i nepotrebnim te ga je optužio da je njegov nastup \"duboko štetan za nacionalne interese Srbije\".

- Umjesto brige za žrtve i iskrene borbe za učinkovitiju pravdu, predsjednik Republike je nastupio u maniri i rječnikom koji je koristio i dok se gotovo 20 godina razračunavao s međunarodnom zajednicom i gurao zemlju u izolaciju - izjavio je Jovanović agenciji Beta.

Optužio je Nikolića da je zlouporabio političke okolnosti u kojima se Srbija nalazi, nesporazume sa EU i SAD, i govor iskoristio za \"rasplamsavanje antizapadnog raspoloženja i dodatno pojačanje emocija što društvo može gurnuti u frustraciju, otežati postizanje sporazuma i konačan završetak jugoslavenskog konflikta čije političke posljedice još uvijek traju\".

- Pristup, argumenti i metafore koje je Nikolić koristio ne priliče šefu države koji vodi računa o interesima svoje zemlje. Govornica pred UN nije politička ni stranačka pozornica, niti prostor za branitelje optuženih pred Tribunalom. Nažalost, predsjednik Republike je to ignorirao i propustio priliku pokazati državničku i diplomatsku ozbiljnost - ocjenjuje Jovanović dodajući kako Nikolić nije svjestan da je predsjednik Republike i \"ono što govori predstavlja službeni stav države\", ali nije mu ni jasno \"zašto je predsjednik izabrao mitingaški pristup u kojem je, namjerno ili iz neznanja, napao sve stalne članice Vijeća sigurnosti, sve članice Ujedinjenih naroda i sve suce Tribunala, ne vodeći računa o posljedicama za zemlju\".

>>Srbija će dobiti još jednu priliku - igraju se produžeci

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.