i dalje u bijegu

Čeljuska će 'uhvatiti' zastaru jer je dvaput uspio rušiti presude

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Čeljuska će 'uhvatiti' zastaru jer je dvaput uspio rušiti presude
18.06.2012.
u 08:15
Čeljuska se branio da na dan kupoprodaje nije bio u Zagrebu nego na brodu "Wind Surf" na Hvaru s tadašnjom suprugom
Pogledaj originalni članak

Malo koji optuženik u Hrvatskoj uspio je čak dvaput "srušiti" na Vrhovnom sudu pravomoćnu osuđujuću presudu i umjesto odlaska u zatvor, u bijegu pod teretom tjeralice čekati da mu predmet otkliže u zastaru! To je pošlo za rukom odbjeglom poduzetniku Zlatku Čeljuski, bivšem suprugu HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, koji je u Zagrebu bio dva puta pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare teške 100.000 eura.

Nova tjeralica

No, nakon što mu je Vrhovni sud dva puta ukidao te presude, prihvativši njegove zahtjeve za izvanrednim naknadnim propitivanjem presude, izvjesno je da ponovljeni proces više ne može završiti drukčije nego zastarom koja nastupa u kolovozu. U petak mu je određen pritvor jer se nije pojavljivao na zagrebačkom suđenju pravdajući se da se zbog kardioloških problema liječi u Njemačkoj, no nije za to dostavio potpunu medicinsku dokumentaciju. Stoga će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica. No, čak i da Čeljuska, za kojim je već na snazi tjeralica zadarskog Općinskog suda, također zbog prijevare, bude ubrzo uhićen, proteći će još neko vrijeme dok ga se izruči, a to znači da do 13. kolovoza više nema ni teoretske šanse da se donese presuda. 

Prvi put Čeljuska je bio osuđen 2008. godine na dvije i pol godine zatvora zbog krivotvorenja osobne iskaznice Renea H. i prodaje njegova zemljišta 2002. za tadašnjih 200.000 maraka Milanu Z.  Čeljuska se branio da na dan kupoprodaje nije bio u Zagrebu nego na brodu "Wind Surf" na Hvaru s tadašnjom suprugom Tončicom i prijateljima te je i priložio fotografije s broda u luci. Sutkinja svjedocima nije povjerovala. Godine 2009. ta je presuda postala pravomoćna. Potkraj listopada 2009. pobjegao je iz zemlje kako bi izbjegao zatvorsku kaznu.

Rijetkost u praksi

Sredinom 2010. objavljeno je da je Vrhovni sud prihvatio njegov zahtjev te predmet vratio na ponovno odlučivanje. Lani početkom godine Županijski sud ponovno je pravomoćno presudio da je Čeljuska kriv i da mora iza rešetaka. No, i dalje je bio nedostupan, a njegov odvjetnik Ivo Farčić za Večernji list tada je izjavio da će posegnuti za zahtjevom za izvanrednim naknadnim propitivanjem presude. Farčić je u tome uspio jer je Vrhovni sud drugi put ukinuo pravomoćnu presudu, što je u sudskoj praksi rijetkost. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MA
mar06mir
09:01 18.06.2012.

Zastara!? Nevjerovatno. Tako nesto ima samo u RH. Tako jedna drzava stiti lopove, tj legalizira bezakonje. Koje pravosudje. Sramota nad sramotama. Fuj!

LA
Lavica7
09:09 18.06.2012.

Zastara? Tko li je to izmislio? Kako su si pisali zakone, pa toga nigdje nema.

BI
billynik
08:49 18.06.2012.

Tončica nije ništa kriva kao ni gospođa Sanader, kad dođe do ovoga onda nema ravnopravnosti.