ruše Đukanovićevu vlast

Čelnici tri oporbena bloka potpisali koalicijski sporazum: 'Kosovo je država, Crna Gora je za NATO i EU'

Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Participants wave flags during a post-election patriotic rally in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Self-described patriots wave flags during post-election rally in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Demonstrators light flares and wave flags during a post-election patriotic rally in Podgorica
10.09.2020.
u 19:38
Omogućit će, kažu, manjinama sudjelovanje u vladi bez obzira na to jesu li ušle u parlament ili ne
Pogledaj originalni članak

Iako je već u izbornoj noći bio gotovo izvjestan izborni poraz Demokratske partije socijalista (DPS) Mile Đukanovića, svaki novi korak lidera tri koalicije (Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo) dodatno upućuje na to da nakon 30 godina Crna Gora dobiva novu vlast.

U prilog tome ide i jučerašnje potpisivanje sporazuma čelnika spomenutih koalicija, koji su se obvezali da će nova vlada Crne Gore poštovati Ustav i u skladu s time neće pokretati nikakve inicijative ili postupke za izmjene državne zastave, grba i himne.

Provoditi sve obveze

Isto tako navode i da će nova crnogorska vlada, koju će činiti te tri koalicije, „odgovorno provoditi sve međunarodne obveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti suradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano provesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU“. U sporazumu piše i da neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova.

Na ovaj način izborni pobjednici žele utišati pristalice DPS-a koji tvrde da će nova vlada raditi na izlasku Crne Gore iz NATO-a, prekidu pregovora za pristupanje EU i čvršćem povezivanju sa Srbijom i Rusijom. Među ostalim u sporazumu, koji obuhvaća gotovo sve oblasti društvenoga života, piše i da će nova vlada Crne Gore sasvim depolitizirati ključne vladine institucije s ciljem osiguravanja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Navode i da neće provoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a među ostalim usvojit će i revidirati sve zakone u skladu s europskim standardima da bi se Crna Gora što brže integrirala u EU.

Najavili su i da će omogućiti manjinskim strankama sudjelovanje u vladi bez obzira na to imaju li parlamentarni status ili ne.

– Sporazum je potpisan u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju i politiku. Svaka borba protiv korupcije borba je za Crnu Goru. Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas. Želimo poštovati sva prava, a pogotovo ono esencijalno – slobodu. Onaj tko ugrožava imovinu i ne omogućava najvažnije pravo slobode pokazao je što to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma, koje je DPS htio prikazati, nego je pitanje druge stavke, a to je borba protiv organiziranoga kriminala i korupcije, koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo promijeniti – rekao je lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić, za koju se tvrdi da je prosrpska i iznimno bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čelnik koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić kazao je da “sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice” te da je on potvrda kako će nova vlast u Crnoj Gori biti proeuropska, prozapadna, procrnogorska i prograđanska.

Manipulacije DPS-a

Ipak, najviše pogleda upereno je prema lideru koalicije Crno na bijelo Dritanu Abazoviću, koji je jedina šansa DPS-u da ostane na vlasti. Međutim, prema njegovim izjavama, on je odlučio s kim nastavlja dalje i s kim će činiti novu vladu Crne Gore.

– Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna blagajna, borba protiv korupcije i kriminala. Zadatak je buduće vlade najviše se posvetiti tim pitanjima. Ovime umire svaka manipulacija DPS-a. Odlučni smo u tome da želimo provesti pomirenje i da se želimo baviti pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore – rekao je Abazović. Kazao je i da su čelnici triju koalicija nakon izbora razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice.

– Mislim da će svi biti ugodno iznenađeni kadrovskim rješenjima nove vlade. Nova vlada bit će sve suprotno od vlade DPS-a – najavio je Abazović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
21:07 10.09.2020.

Srbi su najpametnija nrod na prostoru exyu oni uvijek su znali iskoristiti priliku sad su nažalost srušili Đukanovića to im je bio cilj! Kako bi lakše vladali CG i naravno osigurali izlaz na Jadran.

HO
homophob
03:10 11.09.2020.

Franjo da li si ti tako pametan u rodu s Teslom? A sta bi im trebala linija Virovitica - Karlobag - Knin?

FR
franjodikliccc
21:14 10.09.2020.

što će njima izlaz na more,nemaju brodovlje ni mornarice.glede đukanovića-konačno jedan diktator manje,nadam se da odlazi i drugi najdugovječniji.