Gospodarstvo

Centrometal iz Macinca spas nalazi na tržištu zapadne Europe

Foto: 'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
Centrometal iz Macinca spas nalazi na tržištu zapadne Europe
29.03.2010.
u 17:20
Podatak da općina Nedelišće ima poduzetnika i obrtnika kao dva grada - Prelog i Mursko Središće zajedno - zapanjuje.
Pogledaj originalni članak

Najgore je s naplatom isporučene robe, i to na domaćem tržištu. Na sreću, izvozimo 80%, u Francusku, Dansku, Srbiju, BiH – kaže Davor Zidarić, koji je s bratom Tihomirom vlasnik Centrometala.

Ova tvrtka za proizvodnju sustava grijanja iz Macinca lani je ostvarila najveći prihod i dobit na području čitave općine Nedelišće, otkriveno je na Gospodarskom forumu, održanom u dvorani MESAP-a u Nedelišću. Prihod Centrometala u kriznoj godini bio je 127 milijuna kuna, 25 milijuna manje nego godinu prije. No, iznenađuje podatak da je bruto dobit s 23 povećana na 24 milijuna kuna!

– Smanjili smo rashode, ali i izvoz na nelikvidna tržišta. Više smo se usmjerili na zapadna tržišta, koja su nam ujedno i odskočna daska za SAD. Ujedno, počelo se otvarati i rusko tržište – otkriva Zidarić. Zalihe uspiju riješiti do početka sezone grijanja, dok su, što zabrinjava, ukupne zalihe svih tvrtki u općini udvostručene! Snagu macinečkog poduzetništva pokazuje podatak da je među tri najjače tvrtke (uz Bernardu iz Pušćina) i Letina Inox iz Macinca – koji proizvodi strojeve za poljoprivredu i šumarstvo.

Inače, u općini Nedelišće 2009. doista je bila recesijska. Ukupni prihodi svih tvrtki do listopada smanjeni su 17 posto, što je više nego u čitavoj županiji. No da se i ostali, poput Centrometala, znaju brzo prilagoditi, pokazuje podatak da su rashodi tvrtki smanjeni 15 posto, u odnosu na manjih 11 posto na razini županije, otkrila je sudionicima foruma Nadica Jelaš, saborska zastupnica.

– Zabrinjavajuće je smanjenje ulaganja u poslovne zgrade i opremu od čak 77 posto. Porasla su jedino ulaganja u automobile, i to za 52 posto. Nadam se da je riječ o kamionima, a ne o osobnim automobilima – kaže Jelaš. No nije sve crno jer prosječan broj zaposlenih povećan je sa 1664 na 1712, a i prosječna plaća u općini porasla je na 3841 kunu (bila je 3721) te je druga u Međimurju, nakon općine Šenkovec.

– Pozivam obrtnike i poduzetnike da više traže stručnu pomoć razvojne agencije i konzultantske tvrtke, koje plaća Općina – izjavio je načelnik Mladen Horvat. Župan Ivan Perhoč najavio je da će se i Županija uključiti u program mikrokreditiranja i da već pregovaraju s komercijalnim bankama.

U općini Nedelišće lani je proizvodilo 208 obrtnika, što je za tri više nego u gradovima Prelogu i Murskom Središću zajedno! Slično je i s poduzetnicima, kojih je u općini 197, dok ih Prelog i Središće zajedno imaju 215, otkriva saborska zastupnica Nadica Jelaš. Naravno, nedodirljiv je grad Čakovec.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.