izbjeglička kriza

Cerar: Suradnja s Hrvatskom je poboljšana. Ali bude li zatrebalo, gradit ćemo i ogradu

Foto: DPA/PIXSELL
Cerar: Suradnja s Hrvatskom je poboljšana. Ali bude li zatrebalo, gradit ćemo i ogradu
03.11.2015.
u 17:15
Cerar je rekao i da su se obveze koje su dogovorene na mini iskupu EU-Balkan u Bruxellesu prošle nedjelje počele ispunjavati. Suradnja između Slovenije i Hrvatske je poboljšana, a Cerar očekuje da će ona biti i bolja jer su stvoreni uvjeti za to
Pogledaj originalni članak

Sve dok se priljev migranata u Europu ne smanji, Slovenija će osnaživati nadzor na schengenskoj granici, zajedno s tehničkim preprekama, a bude li potrebno, gradit će i ogradu – rekao je na novinarskoj konferenciji slovenski premijer Miro Cerar.

Odbacio je navode da se s izbjeglicama u Sloveniji ne postupa humano i solidarno. Smatra da su teškoće uvijek moguće, naročito pri tako velikom priljevu ljudi,  ali odbacuje navode da se Slovenija ne trudi u zbrinjavanju izbjeglica te tvrdi da ulažu maksimalan trud.

Cerar je rekao i da se obveze koje su dogovorene na  mini iskupu EU – Balkan u Bruxellesu prošle nedjelje, počele ispunjavati. Suradnja između Slovenije i Hrvatske je poboljšana, a Cerar očekuje da će ona biti i bolja jer su stvoreni uvjeti za to.

Brine ga i što val migranata koji stižu u Europu ne jenjava, nego se čak čini da se povećava. Cerar kaže da nadzor nad unutarnjim granicama EU još nije uspostavljen, što je također bio jedan od zaključaka mini susreta EU – Balkan, piše Delo.

– Ne bude li taj nadzor na kraju učinkovito uspostavljen pa će se veliki migracijski val nastaviti, Slovenija bi se mogla suočiti s brojem migranata kojima neće moći vladati, pogotovo ako Njemačka i Austrija odluče postrožiti uvjete prihvata – rekao je Cerar. 

>> Sloveniji pomažu 32 strana policajca, najviše Litvanaca

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GI
Gips
18:16 03.11.2015.

Lako vama ogradu sagradit kad 1 Bauhaus centar ima na lageru ograde za Sloveniju dvaput opasat.

PO
portugisac
19:22 03.11.2015.

Zamolio bih Cerara neka se strpi još tjedan dana pa se nek onda dogovara sa Novom Hrvatskom vladom. Ako je već govor o ogradi onda se treba dogovarati između Slovenije i Hrvatske da zajednički grade ogradu prema Srbiji i BiH.

FA
fatianegra21
21:26 03.11.2015.

Cerare Moj ! 670 km?