Slovenija-Hrvatska

Cerar nije zabrinut zbog privremene suspenzije arbitražnog postupka

Foto: Reuters/PIXSELL
Cerar nije zabrinut zbog privremene suspenzije arbitražnog postupka
19.03.2016.
u 07:34
Nakon što je Slovenija iscrpno predstavila svoje argumente arbitrima, čeka na odluku arbitara hoće li i kada nastaviti postupak i donijeti obvezujuću presudu, kazao je Cerar, dodavši da vjeruje da će se arbitraža nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom.
Pogledaj originalni članak

 Odluka arbitražnog suda da suspendira odlučivanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu dok ne prouči odluku Hrvatske koja je izašla iz arbitražnog postupka po mišljenju slovenskog premijera Mire Cerara sama po sebi ne znači da arbitri neće nastaviti rad i donijeti presudu, no u slovenskoj oporbi su zabrinuti, pa čak predlažu odgodu posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača Ljubljani.

"U vezi s tom suspenzijom javljaju se pogrešna tumačenja. Ja sam po struci pravnik i vjerujte mi da znam o čemu goovrim. Radi se zapravo o tome da je zbog poznate afere došlo do privremenog prekida u tom procesu i sad je došlo vrijeme kad arbitri trebaju proučiti argumente dvije strana, u prvom redu slovenske", kazao je Cerar u Bruxellesu, komentirajući odluku arbitraže o suuspenziji odlučivanja o meritumu spora.

Nakon što je Slovenija iscrpno predstavila svoje argumente arbitrima, čeka na odluku arbitara hoće li i kada nastaviti postupak i donijeti obvezujuću presudu, kazao je Cerar, dodavši da vjeruje da će se arbitraža nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom.

S druge strane, odluka o suspenziji postupka i opetovane izjave hrvatske vlade da se više ne smatra sudionikom u postupku koji je kompromitiran izazvale su negativne reakcije u slovenskoj oporbi, pa čak i zahtjeve da se otkaže posjet ministra vanjskih poslova i europskih integracija Mire Kovača Ljubljani dogovoren u utorak idućeg tjedna na poziv slovenske strane.

Da se posjet šefa hrvatske diplomacije "do daljnjega odgodi" predložio je ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu zastupnik oporbene demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Jožef Horvat, inače predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu.

Horvat je u izjavi za javnost kazao da bi Slovenija uz to arbitražni sud trebala obavijestiti o pismu koje je Hrvatska uputila članicama UN-a, obavještavajući ih o izlasku iz arbitraže, jer je time po ocjeni slovenskog zastupnika kršila 10. član arbitražnog sporazuma koji je po ocjeni Ljubljane još na snazi.

Riječ je o članku arbitražnog sporazuma u kojemu se govori o obvezi dviju strana da se suzdržavaju izjava ili poteza kojima bi zaoštrili spor ili mijenjali postojeće stanje, te tako arbitražu doveli u pitanje.

"Sasvim je neumjesno da hrvatski ministar Kovač unaprijed i javno najavljuje pregovore o rješavanju graničnog pitanja kad je stajalište Slovenije da postupak pred arbitražnim sudom još traje", kazao je Horvat, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

>> Vesna Pusić: Ovo je korak do ukidanja arbitraže

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar comparator
comparator
07:49 19.03.2016.

Je Cerar je u pravu i trebao bi se suzdržati od postupaka koji bi mogli pogoršati situaciju u razrješavanju spora kojeg za Hrvatsku nije trebalo ni biti jer Slovenija nema izlaz na otvoreno more ,a Hrvatska joj nije dužna pokloniti dio svog teritorijalnog mora kako Slovenija preko tog našeg mora nebi trebala na pramcu izvjesiti Hrvatsku zastavu i bila podložna Hrvatskim propisima o plovidbi i nadzoru. Tu se zapravo radi o više pravnih štosova ali je Hrvatska inferiorna što se mijenja i više nas ne mogu ucjenjivati i bilo kome tužakati jer cendranje ne prolazi i nema smisla kad Hrvatska ne stvara teškoće nego je konstruktivna i zaista kooperativna. Slovenija tj.Kranjska ima zapravo sreću što za susjede ima Hrvatsku jer da se radi o nekim drugim zemljama vojska bi radila sto na sat.

KI
kinez14
07:59 19.03.2016.

Slovenija- mala zemlja veliki kompleksi

BR
brojevi
08:51 19.03.2016.

Svi međudržavnički problemi bili bi riješeni uključenjem Dežele, kao XII-ste izborne jedinice, u politički i pravni poredak RH. Sa tim činom, kad već toliko pate za Hrvatskim državnim teritorijem, dobili bi pristup do međunarodnih voda i riješena sva sporna pogranična i gospodarska pitanja.