Kviz znanja u Bakovčici

Česi najbolje znali hrvatsku povijest, pobjedu im donio Vlaho Bukovac

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Bakovčica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Bakovčica1
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Bakovčica ANG
09.06.2014.
u 10:00
Češki veleposlanik Martin Košatka bio je 60. veleposlanik koji je posjetio koprivničko prigradsko naselje
Pogledaj originalni članak

U koprivničkom prigradskom naselju Bakovčici održan je 17. međunarodni kviz znanja i prijateljstva. Umjesto “Hrvatska moja domovina” od ove godine nosi naziv “Europa moja domovina”. Nakon što su lani najviše znanja iz hrvatske povijesti pokazali Norvežani, u subotu su trijumfirali učenici iz Češke.

Zastor u HNK-u

Slavlje osnovnoškolaca iz grada Krásná Lípa posebno ponosnim učinila je češkog veleposlanika u Hrvatskoj Martina Košatku. Uz 17 konzula, on je bio već 60. veleposlanik koji je dosad posjetio Bakovčicu.

Češkim učenicima pobjedu je donio - Vlaho Bukovac. Oni su jedini znali da je Bukovac naslikao svečani zastor Hrvatski preporod u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Koje je najpoznatije hrvatsko nalazište iz brončanog doba (Vučedol kraj Vukovara) i tko je u Hrvatskoj bio ban pučanin i zašto je tako nazvan (Ivan Mažuranić, jer je bio jedini ban koji nije bio plemićkog podrijetla) bila su još neka od pitanja.

Drugo mjesto osvojila je Osnovna Škola Milija Nikčević iz crnogorskog Nikšića, treća je bila koprivnička OŠ Antun Nemčić Gostovinski, a na začelju su završili učenici iz slovenskog Videma pri Ptuju.

Učitelja područne škole u Bakovčici i glavnog organizatora kviza pitali smo kako to da su Česi i Crnogorci bili najbolji u znanju - hrvatske povijesti.

Ozbiljno shvaćaju kviz

- U ožujku sam školama iz inozemstva poslao 300 pitanja bez odgovora jer oni u redovnoj nastavi ne uče hrvatsku povijest. Na njima je da istražuju po internetu, saznaju odgovore i dobro nauče. Iznenađen sam njihovim znanjem. Ako je koprivnička škola na trećem mjestu to dovoljno govori koliko kviz ozbiljno shvaćaju u stranim školama - rekao je Knežević.

U sklopu međunarodnog kviza znanja i prijateljstva Mladen Kušec promovirao je i svoju zbirku pjesama “Kako vrijeme brzo leti”, otvorena je izložba slika slikara prijatelja Bakovčice, a za sve sudionike u subotu navečer priređen je i prigodni vatromet.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.