AUTOCESTE Vlada danas odlučuje o sniženju cestarina, HAC predlaže prepaid naplatu

Cestarine niže cijele godine

Foto: import
Cestarine niže cijele godine
13.12.2005.
u 19:24
Pogledaj originalni članak

Cestarine za domaće autoceste od ovoga će Badnjaka pojeftiniti prihvati li danas Vlada prijedlog Hrvatskih autocesta o novim tarifama. Prijedlog, neslužbeno doznajemo, ima 23,5 posto jeftiniju zimsku tarifu (od 24. prosinca do 31. ožujka) te mogućnost od 10 posto jeftinije vožnje u ostalo doba godine.

Na cestarinama će uštedjeti samo korisnici SMART kartica koje je HAC ljetos uveo, ne i ostali građani. Popust bi tako mogao popularizirati naplatu preko kartica, koje je od 28. lipnja do 13. prosinca ove godine kupio 4981 građanin. U HAC-u su jučer poručili kako, poštujući proceduru, ne mogu objaviti prijedlog novih tarifa dok ih prethodno ne odobri Vlada. HAC je, kako smo već pisali, dugo analizirao učinke tarifa dok nisu došli do najisplativijeg modela. 

Paket za 1200 kuna
Doznajemo kako su Vladi uputili prijedlog prepaid modela. Točnije, građani će moći platiti paket od 1200 kuna za vozila prve skupine ili, primjerice, 1900 kuna za vozila druge kategorije, a pravne osobe SMART karticu plaćat će od 3000 do 11.000 kuna, ovisno o kategoriji vozila. Zatim se svakim prolaskom autoceste vozaču s kartice skida iznos cestarine. Ostane li novca na kartici i po isteku povlaštene tarife, nakon 31. ožujka, moći će se koristiti kao pretplata s popustom od 10 posto.

Korist za češće vožnje
Princip je jednostavan, novac za cestarine "skidat" će se s kartice kao i s bonova za telefoniranje. SMART karticu s unaprijed kupljenim kilometrima građani će moći otplaćivati i na šest obroka nekom od kreditnih kartica. Zagreb  Split za vozila prve kategorije tako će stajati 120 kuna zimi, a za najskuplju, četvrtu kategoriju, trebat će izdvojiti 347 kuna.

Vozila iz najskuplje kategorije autocestu Zagreb  Rijeka plaćat će 180 kuna umjesto sadašnjih 235. Načelno, novi prepaid model najviše će koristiti vozačima koji se često voze autocestom. HAC je lani od cestarina prikupio 774,5 milijuna kuna, dok ove godine planiraju utržiti 900 milijuna.


Nove cijene

ZAGREB-SPLIT 157 kn
Zima - 120 kn
Ljeto - 141,3 kn

ZAGREB - RIJEKA 56 kn
Zima - 43 kn
Ljeto - 50,4 kn

ZAGREB - ŽUPANJA 93 kn
Zima - 71 kn
Ljeto - 84 kn

ZAGREB - GORIČAN 36 kn
Zima - 23 kn
Ljeto - 32,4 kn


Popust zimi Kalmetina ideja

Ideju o povoljnijoj vožnji zimi još je početkom godine objavio Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka. Glavni motiv za uvođenje zimske tarife, kako je objašnjavao ministar, jest sezonski nerazmjer prometa dok su ljeti autoceste opterećene, zimi je slika gotovo suprotna, te bi pojeftinjenje vjerojatno privuklo više vozila na autoceste.

Pogledajte na vecernji.hr