33-GODIŠNJI MUŠKARAC IZ SISKA PRVI JE PREMINULI U NAPONU SNAGE

Četvrta žrtva svinjske gripe: Mlad i do jučer zdrav muškarac

Foto: Arhiva VL
Četvrta žrtva svinjske gripe: Mlad i do jučer zdrav muškarac
12.11.2009.
u 16:37
U iduća dva tjedna bit će dostavljeno još 120.000 doza cjepiva. Do kraja idućeg tjedna prioritet u cijepljenju protiv sezonske gripe imaju kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.
Pogledaj originalni članak

Potvrđen još jedan, četvrti smrtni slučaj povezan s pandemijskom gripom. Četvrta žrtva je muškarac u dobi od 33 godine koji je petog dana bolesti u teškom stanju premješten iz OB-a Sisak u Kliniku za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu s dijagnozom primarne influence i pneumonije te akutnim respiratornim distresom, ARDS-om.

Ukupan broj oboljelih od te bolesti u Hrvatskoj je 2523.

Jedna žena koja je jučer rodila u splitskoj bolnici ima akutne simptome gripe. Prima terapiju, komplikacije se ne očekuju, ali odvojena od novorođenčeta da dojenjem ne prenese virus.

>>Što trebate činiti da se ne zarazite gripom?

Manjkat će respiratora
Od 3. srpnja do danas na zaraznom odjelu KBC-a Split hospitalizirano je 46 pacijenata uglavnom zbog respiratornih komplikacija.

– Trenutačno na zaraznom leži 15 pacijenata, od kojih 14 s pneumonijom – izvijestio je voditelj odjela dr. Nikola Bradarić. Ako se broj oboljelih od svinjske gripe poveća, JIL na Križinama pretvorit će se u JIL za liječenje osoba s respiratornim problemima. Splitska bolnica ima 32 respiratora.

– Neodrživa je ideja da se centraliziraju u Zagrebu. Zalažem se za regionalizaciju zdravstva – kaže dr. Bradarić ističući da će, razboli li se 10 posto stanovništva Splitsko-dalmatinske županije, manjkati respiratora!

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu na respiratore je priključeno sedmero pacijenata od kojih je troje u kritičnom stanju.

U iduća dva tjedna bit će dostavljeno još 120.000 doza cjepiva. Do kraja idućeg tjedna prioritet u cijepljenju protiv sezonske gripe imaju kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina. Kako bi se među pacijentima koji imaju kliničke simptome utvrdilo je li riječ o gripi A H1N1, stotinjak uzoraka briseva pacijenata iz cijele Hrvatske svakoga dana ulazi u virološki laboratorij Nacionalnog centra za influencu gdje četvero tehničara i inženjera otkrivaju jesu li ili ne pacijenti zaraženi svinjskom gripom.

– Svi uzorci koji stignu do 11 sati obrađeni su istoga dana do 16 sati. Rezultate javljamo našoj epidemiološkoj službi odakle se informacije prosljeđuju ministru zdravstva. Poslom smo doista pretrpani i držim da je nepotrebna tako masovna dijagnostika uzoraka – kaže voditelj centra dr. Vlado Draženović. Napominje da je Hrvatska među dvadesetak europskih zemalja s najviše laboratorijski potvrđenih slučajeva svinjske gripe, više od Austrije, Slovenije, Srbije, više čak i od velike zemlje kao što je Turska.

Zaposlenici laboratorija pod višestruko su većim rizikom od infekcije nego građani, jer postupak dijagnostike samo jednog uzorka zahtijeva i visoku koncentraciju virusa. Radi se u zaštitnoj opremi i u zaštićenim komorama kako bi se izbjegao kontakt sa zaraženim uzorkom. Uzroci iz laboratorija ne izlaze kontaminirani već se prije toga steriliziraju – ističe dr. Draženović.

Nedostaje opreme
Iako, dodaje, ne rade u nekim osobitim uvjetima jer ulaganja desetljećima zaobilaze centar. Primjerice, laboratorij nema aparat za ekstrakciju ribonukleinske kiseline već se taj postupak mora raditi ručno što usporava proces dijagnostike. Inače, za pedesetak uzoraka analiza traje tri do četiri sata.

50-godišnjak iz Bjelovara kritično
Sinoć je iz bjelovarske Opće  bolnice na infektivnu kliniku dr. F Mihaljević u Zagrebu  odvezen 50-godišnjak za kojeg se sumanja da je obolio od virusa H1N1.

Riječ je o bolesniku s teško oštećenom jetrom i upalom  pluća, a konačna dijagnoza  biti će poznata tijekom prijepodneva. Na zaraznom odjelu bjelovarske bolnice već je smješteno četvero pacijenata sa simptomima gripe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

MA
mamadvijecure
20:01 12.11.2009.

re:canajisr@M 1) u cjepivu nije zivi virus ,nego mrtvi (velika razlika) 2) nakon cjepljenja treba izmedju 7-10 dana da tijelo proizvede antitijela na taj virus,ali ako dobijes h1n1 u tom razdoblju ,bolest ce biti u laksem obliku,normalno osim ako se cjepis i taj dan umres od gripe s kojom si se zarazio ranije 3) i zadnje da se majka priroda pita, umirali bi ko i prije 200 godina, od susice,upale pluca, velikih boginja.............zato i cjepe djecu od kad su bebe!

CA
CaptMikulaMali
19:02 12.11.2009.

A interesantno je koliko su cjepiva za \"običnu\" gripu naručili ovi gore: za zemlju koja ima populaciju veču od 4 milijuna stanovnika, kreteni naručili 600.000 doza cjepiva. Pitanje je TKO neće dobiti priliku da se cjepi - da li to ide po nekom stranačkom ključu, pa na primjer članovi i simpatizeri SDP-a i HNS-a neće dobiti cjepivo, neka slobodno krepaju, ili možda ipak to ide po nacionalnom ključu - za Srbe i Slovence cjepiva nema, a za Hrvate koji stanu prekasno u red, ha tko im je kriv što su spori.....

OB
-obrisani-
17:39 12.11.2009.

A mene zanima zašto su cijelu Ukrajinu tjednima prije zaraze premrežavali chemtrailsima?I zašto su tjednima premrežavali Hrvatsku.I zašto ih nema već danima,ni aviona,ni avionskih tragova na našem nebu?Bit će da nema više potrebe,dovoljno je.