Humanost

Cijeli Hrašćan priskače upomoć da Emerik ne bude sam na Rebru

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Cijeli Hrašćan priskače upomoć da Emerik ne bude sam na Rebru
12.02.2011.
u 09:00
Set kemoterapije za četverogodišnjaka traje tjedan dana, a oporavak i dulje. Roditelji Mihaela i Ivica u Zagreb putuju gotovo svaki dan i našli su se u financijskom škripcu
Pogledaj originalni članak

– Volim te, braco! Ozdravi što prije – dirljive su riječi na kraju videouratka s fotografijama iz djetinjstva koji je svojem malom bratu Emeriku Novaku iz Gornjega Hrašćana, u dobi od četiri i pol godine, napravila sestra Lena. Da je poseban, poručila mu je i želi da što prije ozdravi.

Sve se dogodilo iznenada

Emerik danas leži u bolnici na Rebru u Zagrebu i prima drugi set kemoterapije.

– Dobio je rak limfnih čvorova u trbuhu, jako agresivan limfom. Sve se dogodilo iznenada, tek po prehrani smo vidjeli da nešto s Emerikom nije u redu u posljednje vrijeme. Ni jedno dijete nikad nam nije imalo nikakve probleme veće od prehlade. Bili smo 23. prosinca kod doktora, a dan poslije već na Rebru – govorili su roditelji Ivica i Mihaela Novak dok je Emerik živahno skakutao po kući, spreman za polazak za Zagreb.

Prvi set kemoterapija već je prošao i zna što ga čeka u drugom. Roditelji su ga morali ošišali jer mu je kosa, duga plava, počela opadati. No i dalje je veselo i zaigrano dijete.

– Na operaciji je pao u malignu hipotermiju. Gotovo je umro. Tri su ga puta liječnici reanimirali. Primat će kemoterapiju do srpnja. Svaki put tjedan dana tretmana pa tjedan do dva oporavka. Tako će biti dok mu se nalazi ne poprave – kažu roditelji, koji ga stoga posjećuju gotovo svaki dan.

Moraju mu nositi hranu bez konzervansa, odjeću, a i djetetu je, naravno, puno lakše kad su roditelji uz njega dok se bori s teškom bolešću.

Izložba i turnir u košarci

Sva ta putovanja i parkiranja po Zagrebu, naravno, nisu jeftina i Novaki su se malo-pomalo našli u škripcu. No neće ostati bez pomoći – cijeli se Gornji Hrašćan digao na noge! Da će novčano pomoći, najavili su vatrogasci, udruga žena, nogometni klub, općina Nedelišće, a najsvjetliji je primjer Udruga mladih Gornji Hrašćan, koja "sastanči" gotovo svaki dan i smišlja kako sve pomoći obitelji Novak.

– Pričali smo da li da im samo damo nekakav novac iz blagajne udruge ili da nešto organiziramo i u akciju uključimo cijelo selo. Prevagnulo je ovo drugo. Iduću nedjelju 20. veljače napravit ćemo prodajnu izložbu, a poslije turnir u košarci, ako nas posluži lijepo vrijeme – rekao je na sastanku Udruge mladih Gornji Hrašćan njezin predsjednik Deni Kovač.

Budući da su u dvorani trenirale mažoretkinje, članovi Udruge mladih Gornji Hrašćan okupili su se u domskoj tijesnoj sobici, u kojoj su na zidovima plakete vatrogasaca. Prijedlozi su letjeli jedan za drugim, a Franjo Florijanić sve je pomno zapisivao kako riječi ne bi otišle u vjetar, već da svatko dobije zaduženje.

– Mogli bismo na izložbi prodavati stare fotografije. Cure, vi se bavite keramikom? Imate li što? Udrugu žena mogli bismo zamoliti da napeku kolače koje ćemo prodavati – sjetili su se mladi. Pao je i prijedlog da sa starih kaseta "ripaju" te prodaju, 20 godina stare, dokumentarac o Hrašćanu, nastup NK Pobjede u finalu međimurskoga kupa te koncert Prljavaca u Hrašćanu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SV
svarun
00:33 14.02.2011.

hrabrom emeriku zelim brzi i potpuni oporavak a roditeljima snage i strpljenja dok decko opet ne dodje doma i to zdrav! :) i opet pitanje za odgovorne: zasto se roditeljima tesko bolesne djece ne omoguci njihov boravak uz dijete? roditelji bi sigurno bili zadovoljni i sa smjestajem koji nema pet zvijezdica. sramota!

MT
marshal-tito
09:11 14.02.2011.

ljepo od večernjeg da želi ovako pomoći, ali još jednom novinari dok objavljujete ovakve tekstove, dajte ŽIRO RAČUN gdje se može uplatiti pomoć