SMRT IRANKE

Cijenjena novinarska nagrada odlazi u nepoznate ruke

Foto: Reuters/YouTube
Cijenjena novinarska nagrada odlazi u nepoznate ruke
17.02.2010.
u 13:21
Jedna od najpoznatijih američkih novinarskih nagrada "George Polk", nazvana po CBS-ovu reporteru koji je 1948. poginuo u Grčkoj, ove godine nema dobitnika jer je nepoznat.
Pogledaj originalni članak

Ipak, zna se što je nepoznati dobitnik (ili dobitnici) učinio: snimio video umiruće iranske studentice Nede Agha-Soltan i pustio ga na Youtubeu. 26-godišnju studenticu je 20. lipnja 2009. ustrijelila policija u Teheranu tijekom demonstracija zbog lažiranja izbornih rezultata, a njezin lik i ime postali su simbol boraca protiv nepravdi iranskog režima.

- Tu su videosnimku vidjeli milijuni i ona je postala simbol iranskoga otpora - rekao je John Darnton, kustos nagrade "George Polk".

- Mi ne znamo tko ju je snimio ili stavio na internet, ali znamo da ima novinsku vrijednost – dodao je Darnton obrazlažući odluku sveučilišta Long Island, koje nagradu dodjeljuje, da odabere dobitnika koji je nepoznat, ali je na području videonovinarstva ostvario svakako najdojmljiviji podvig protekle godine.

Nagrade će biti dodijeljene 7. travnja, a pored nagrade za videonovinarstvo, koja neće biti uručena jer je dobitnik nepoznat, dobitnici su David Rohde (New York Times, članci o vremenu provedenom u talibanskom zatočeništvu), David Grann (The New Yorker, članak o pogubljenom nevinom osuđeniku) i Steve Croft (CBS 60 minutes, emisija o špekuliranju cijenama nafte).

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
11:12 19.02.2010.

Iran jest slobodan od 1979.

OB
-obrisani-
11:13 19.02.2010.

1. Izbori nisu lažirani jer su ih priznale sve zemlje svijeta. 2. Nedu nije ubila policija već netko naoružan iz mase. 3. CBS-ovu nagradu nisu dobili oni koji su snimali mrtva tijela iračke djece koju su pobili Amerikanci? Zanimljivo...

TR
tribić
09:36 18.02.2010.

Neda Agha-Soltan - zauvijek ćeš živjeti u našim srcima. Neće proći dugo do stavljanja svježeg buketa crvenih ruža na tvoj grob. Živio slobodni Iran !!!