Uz Pomoć EU

Cilj Unija je postati samoodrživi otok

Foto: Jana Peršić
Otok Unije
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Zlatko Komadina
02.02.2015.
u 07:00
Cilj je zaustaviti iseljavanje s otoka koji broji 90 stanovnika, a na kojem još postoje škola i aerodrom
Pogledaj originalni članak

        Niz aktivnosti u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu, energetici i pomorstvu koje uvažavaju osobitosti malog otoka dio su projekta “Unije - samoodrživi otok” kojim se kreće u revitalizaciju Unija na kojima sada živi 90 stanovnika i na kojem još uvijek postoje škola i aerodrom. Cilj je zaustaviti iseljavanje, postići dugoročnu samoodrživost i potaći demografsku obnovu i naseljavanje.

Sporazum o provedbi projekta potpisali su 15. 1. primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, krčki biskup mons. Valter Župan i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Bitan dio projekta je pokretanje proizvodnje održivih poljoprivrednih kultura na zemljištima koja su crkveno vlasništvo, a Krčka biskupija ih sada besplatno ustupa. Sve planirane aktivnosti na Unijama je moguće provesti zahvaljujući pripremljenoj prostorno – planskoj dokumentaciji.

Projekt će se kandidirati i za sredstva iz EU. Provedba ovog projekta znači, rekao je Komadina, prehrambenu i energetsku autonomiju i primjer je dobre suradnje Crkve s lokalnom zajednicom za dobrobit male lokalne zajednice, ali i model koji se može primijeniti i za sve otoke na Jadranu.     

>> Vesna Babić sa sedmero udomljene djece želi na Unije

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.