Borba s rakom

Čitatelj Večernjaka nudi Zrinki naknadu za prijevoz

Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
Čitatelj Večernjaka nudi Zrinki naknadu za prijevoz
28.02.2013.
u 14:10
Priča o Zrinki Bubić iz Donjih Bogičevaca, ženi oboljeloj od raka dojke koja zbog načina na koji HZZO računa kilometražu ne može dobiti naknadu za prijevoz do požeške bolnice, kamo ide na kemoterapije, nije ostala bez odjeka.
Pogledaj originalni članak

Priča o Zrinki Bubić iz Donjih Bogičevaca, ženi oboljeloj od raka dojke koja zbog načina na koji HZZO računa kilometražu ne može dobiti naknadu za prijevoz do požeške bolnice, kamo ide na kemoterapije, nije ostala bez odjeka.

Već prvog dana po objavi članka u Večernjem listu javio nam se jedan čitatelj koji je 31-godišnjoj Bogičevljanki ponudio financijsku pomoć za putne troškove i lijekove u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Dobrotvor koji je želio ostati anoniman zamolio nas je da mu organiziramo način uplate.

\"Neshvatljivo mi je da nedostatak nekoliko stotina kuna onemogućava Zrinki da primi potrebnu terapiju\"

- Neshvatljivo mi je da nedostatak nekoliko stotina kuna onemogućava Zrinki da primi potrebnu terapiju. Žalosno je što to nije usamljen slučaj. Važno je otkriti takve osobe i pisati o njima, a uvijek će se naći oni koji žele i mogu financijski pomoći – rekao je čitatelj čiji su podaci poznati redakciji. Presretna Zrinka nije krila svoje oduševljenje viješću da, kada već država nije u stanju uslišiti njezine molbe, barem postoje obični mali ljudi voljni pomoći bližnjem u nevolji.

Podsjetimo, njezina je kuća od bolnice udaljena više od 50 kilometara i po toj osnovi ona ostvaruje pravo na plaćene putne troškove, ali HZZO ne računa udaljenost od njezine kuće nego od table s nazivom mjesta, koja je od Požege udaljena točno 50 km. Zbog toga ona i njezina nezaposlena majka sva svoja skromna primanja troše na prijevoz i lijekove.

\"O svom slučaju nisam progovorila zbog novca\"

- Oduševljena sam, svaka čast osobi koja se javila. Uvijek sam govorila da ima dobrih ljudi. Ja o svom slučaju nisam progovorila zbog novca, iako je činjenica da mi novac treba, nego zato što mi država kao onkološkom pacijentu ne želi priznati moje najosnovnije pravo da živim i liječim se – kaže Zrinka.

Ona najavljuje kako će, bez obzira na velikodušnost anonimnog donatora, nastaviti svoju borbu s birokracijom. Ministarstvu zdravlja poslat će, kaže, otvoreno pismo, kako bi i na taj način upozorila na apsurdnost sustava koji jednoj teško oboljeloj mladoj ženi zbog jednog kilometra ne dopušta život dostojan čovjeka.

>>Apsurd: HZZO joj ne plaća prijevoz jer živi točno 50 km od bolnice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DM
dr_max
10:09 01.03.2013.

Hvala na pomoci za Zrinku, to je stvarno plemeniti potez. Sto se gradonacelnika tice, ili mjesnog odbora, oni bi tu plocu s nazivom mjesta mogli pomaknuti 50m pa bi i ovaj birokratski trik HZZOa bio ugusen u korjenu!

OB
-obrisani-
14:53 28.02.2013.

Divim se osjećajnom čovjeku, koji će nesebično mjesećno sa 1000 kuna pomagati Zrinki, kako bi dobila neophodnu terapiju i nabavku lijekova. Ta bolest kao i sve teške i manje teške bolesti su jako skupe, a politikom ovih vladajućih sve skuplje. Ostaje se bez radnih mjesta, bez plača, bez nadoknada bolovanja..... Ponekada bolesni nemaju za životne namirnice svojoj obitelji te u mnogim slućajevima i ne spominju nabavke skupih lijekova, koje im naši specijalisti preporuče i to usmeno ili na nekom reklamnom papiriću. Prepadnu se kada ih se zapita da li je dotični lijek na recept. Naslušao sam se mnogo takvih priča po ambulantama, među umirovljenicima kojih je iz dana u dan sve manje. Ova lijepa gesta humanitarca neće dirnuti nikog iz vladajuće koalicije a naročito ne one bezosječajce iz HZZO-a. Oni samo brinu o sebi i sebi sličnima. Jave se kako bi se za njih čulo i to sa nečim beznačajnim, što za malog uništenog osiguranika ništa ne znači.Nadam se da će mo i za Zrinku biti humaniji kao što smo bili i za objavljene slučajeve. Za neke mnogo više, jer ovisi to o njima piše.

OS
osica
22:44 28.02.2013.

svaka čast gospodinu koji može pomoći i ponudio je nesebično svoju pomoć ovoj ženi. Tako je puno potrebitih , da čovjeka naprosto uhvati tuga , što ne može uvijek i više pomoći. Ova "besćutna država " ima krasne ljude.