- Očekujem da do kraja godine tržište Europske unije postane dostupno za hrvatske svinje i svinjsko meso. Nećemo odmah preplaviti Uniju svojom svinjetinom, ali moći ćemo regulirati domaće tržište, njegove viškove i cijenu - izjavio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković otvarajući novu farmu za tov svinja tvrtke Agro-promes u Kelemenu pored Varaždina.
Temelj je, kaže, postavljen, 2006. godine, kad je u Hrvatskoj prestalo cijepljenje svinja protiv klasične svinjske kuge, što je tražila Europa.
- Bila je kod nas zadnja revizorska komisija za sigurnost hrane, kad se zatvaralo poglavlje 12. O izvozu sam razgovarao s europskim povjerenikom. U rujnu su obavljeni nadzor i kontrola i vratili su se u Bruxelles - kaže Čobanković. Smatra da su hrvatski svinjogojci spremni za vrhunske rezultate i Europu, što se vidi u mesnim jedinicama, tj. mesnatosti svinja, koja je, smatra, najveća u jugoistočnoj Europi. Kroz interventni program država je, kaže, sufinancirala otvaranje ovakvih farmi i digla kvalitetu.
- To će povećati konkurentnost kad uđemo u Uniju. Moći ćemo odteretiti viškove koji nastaju i stabilizirati cijene, na koje viškovi negativno utječu. A do tad smo spremni za interventne mjere - kaže Čobanković i dodaje da je završilo razdoblje klasičnog svinjogojstva, gdje je svaka kuća imala svinje.
Kvalitetna hrvatska svinjetina van u EU ,a zadnje smeće za otpis iz EU u RH.