Vraćanje duga

Crkva bi mogla ući u domaće tvrtke, ali samo s manjinskim udjelom?

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Crkva bi mogla ući u domaće tvrtke, ali samo s manjinskim udjelom?
25.01.2011.
u 22:00
Razgovori o ulasku Crkve u tvrtke aktualizirani su, ali konkretnih dogovora nema, pogotovo jer dug navodno nije veći od 200 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Hoće li se nakon više od desetljeća dug države Crkvi riješiti njezinim ulaskom u vlasništvo pojedinih državnih tvrtki još se ne zna, ali ta je tema aktualizirana u posljednjim susretima premijerke Kosor s kardinalom Bozanićem.

Osoba od povjerenja

No, kako doznajemo, zasad sve ostaje na razgovorima. Vlada nema razrađen model po kojem bi Crkvu uključila u vlasništvo pojedinih tvrtki, a ni Crkva nema pripremljene sve potrebne dokumente.

Crkveni krugovi i nemaju zajedničko stajalište o tome bi li uopće Crkvu trebalo uključiti u vlasništvo pojedinih tvrtki ili ne i u kojem omjeru ili bi se trebali namiriti iz nekretnina. Zajedničko je stajalište da priča u vezi s povratom imovine predugo traje, uzme li se u obzir i da, prema nekim procjenama, dug Crkvi ne prelazi 200 milijuna eura.

Pojedinci unutar Crkve smatraju kako bi bilo dobro da se Crkva namiri ulaskom u vlasništvo pojedinih tvrtki, no ne preuzimajući kontrolni paket, nego samo tri-četiri posto udjela. Jer, kako nam kaže jedan sugovornik, s kontrolnim paketom morala bi sudjelovati u upravljanju, a pravu osobu od povjerenja, koja razumije posao i bliska je Crkvi, nije lako naći. Osim toga, teško bi joj se bilo postaviti kao jednom od većinskih vlasnika ako bi trebalo, primjerice, u toj kompaniji raditi veće rezove, poput otpuštanja zaposlenika. No s druge strane, upravo bi to bilo pozitivno jer bi bili socijalno osjetljiviji vlasnici, zbog udjela imali bi interes za dobrim upravljanjem, a dodatno bi i kapital ostao u domaćim rukama, smatraju neki stručnjaci.

Upravljanje upitno

Da Crkva nema najbolja iskustva u vođenju poslova pokazuje i posljednji slučaj u Sloveniji, gdje su dva holdinga povezana s Mariborskom nadbiskupijom objavila nesolventnost. Razlog je preveliko zaduživanje koje je u krizi došlo na naplatu. No neke druge zemlje, poput Njemačke i Austrije, imaju boljeg i duljeg iskustva u tome.

Njemačka crkva kao poslodavac ima velik broj zaposlenih, pa je i ozbiljan partner u pregovorima s državom. Za financijska pitanja nedavno su čak uzeli stručnjaka iz SAD-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

MA
MahnitiTapir
07:49 26.01.2011.

Pa Crkva barem ne bi prodala 35% HT-a za 800 milijuna eura.

SI
sinaj
22:28 26.01.2011.

svarun je napisao/la: i ja trazim da mi crkva vrati sve ono sto je stoljecima na silu uzimala mojim pradjedovima! ______________________________________ Upravo suprotno, tvoji su uzimali Crkvi, sad je došlo vrijeme da se dug naplati.

DU
Deleted user
02:02 26.01.2011.

hahaha, crkva ulazi u tvrtke (pa zar im nije nikad dosta) ,pa to vise nema ni kod onih kokain zombija u boliviji, paragvaju, ekvadoru, hondurasu....koji primitivan i zaostao narod, ahahahaha zamisli odje u britaniji da crkva ulazi u \"tvrtke\"