iznenađeni

Crkva i Caritas nisu spremni za imigrante: 'Zasad nema nikakve nacionalne strategije'

Foto: Reuters/PIXSELL
migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
izbjeglice
21.08.2015.
u 16:47
Papa Franjo pozvao je na pomoć i rekao da svi koji zatvaraju vrata izbjeglicama moraju tražiti oprost od Boga
Pogledaj originalni članak

Katolička crkva, barem zasad, nema nikakvu strategiju vezanu za prihvat izbjeglica i imigranata, koji bi se mogli sliti u Hrvatsku. Točnije, u Crkvi su zatečeni ovim zbivanjima. Brigu za izbjeglice trebao bi preuzeti Caritas, odnosno cijelom bi akcijom trebao koordinirati Hrvatski Caritas kao krovna karitativna institucija i trebao bi imati osmišljen nacionalni plan jer se o problemu imigranata posljednjih godina intenzivno razgovara u Caritasu na europskoj razini, u čemu Hrvatski Caritas očito ne sudjeluje s dovoljnom pažnjom.

– Zasad nema nikakve nacionalne strategije, a naši kapaciteti u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji takvi su da bismo mogli pomoći s prehranom u naše tri postojeće kuhinje, dok u smještajnim kapacitetima nemamo mjesta jer smo puni. Svakako ćemo se uključiti u nacionalnu strategiju ako nas pozovu – odgovorio nam je kratko jučer vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja bi prva mogla biti na udaru imigranata iz Srbije.

Crkva bi se, zapravo, trebala ravnati stavom pape Franje, koji je u lipnju apelirao za poštovanje prema migrantima, rekavši da svi koji im zatvaraju vrata moraju tražiti oprost od Boga.
– Pozivam sve vas da zatražite oprost za osobe i institucije koje zatvaraju vrata tim ljudima koji traže obitelj, koji traže zaštitu – rekao je papa objasnivši da "naša braća i sestre traže dom daleko od svoje zemlje, traže dom u kojem mogu živjeti bez straha".

Papi je tada odmah uzvratio Matteo Salvini, lider krajnje desne Sjeverne lige, ironično upitavši: "Čisto iz znatiželje, koliko imigranata ima u Državi Vatikanu?"
No, papa je dosljedan i apelira na crkvene institucije pa je u rujnu 2013. poručio redovnicima i redovnicama da ne pretvaraju samostane u hotele, nego da u njih prime izbjeglice.

– Prazni samostani ne služe Crkvi da bi ih pretvorila u hotele i zarađivala novac. Prazni samostani nisu naši, oni su Tijelo Kristovo kojeg su dio izbjeglice – rekao je tada papa za posjeta prihvatnom centru u Rimu.

>> Makedonija proglasila izvanredno stanje kako bi pokušala zaustaviti priljev migranata

>> Slovačka: Primit ćemo samo kršćanske izbjeglice iz Sirije, nemamo džamije

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

TU
tudurovski
17:48 21.08.2015.

samo sakam da vum razborim...nema kscanite sto ne bu pomazut na ljudite so nevolja..mi kscanskite zemlji gi pomazuvamo arapi da gi stigne demokratija a oni vo begase so demokratska procedura sto vi ga mi tamu napravisme so bombata, sada oni ga zele da vide pravata europska demokratija i pomoc....i ga vidise sada, mi gu zatvaramo vratite na granica, i na crkva..blagudaram na religija sto mi znajeme biti gustuljubiva, a ako arapite imaju para ja mu ga pomognem za nasetu cast i gostuljubite

PA
pacoje
17:41 21.08.2015.

krscanstvo uci da ljudima u nevolji treba pomoci ..imal u Hrvatskoj nekih vjernika ? ili su svi ateisti ?

MO
mojski
17:56 21.08.2015.

izbjeglice su jako pljasljivci, boje se jako, da nisu pobjegli ne bismo sada mi morali da im pljuckamo pice za 500 dinari, ja kao krvscanin pozivam svakog izbjeglicu ako ima para da mu pomognem javite se na broj...od 10-15 casova