SMJENE NA KAPTOLU Promjene u crkvenim medijima tumače se kao obračuni dviju struja

Crkva ne želi soliste u svojim redovima

Foto: import
Crkva ne želi soliste u svojim redovima
02.05.2006.
u 19:22
Pogledaj originalni članak

Skreće li Katolička crkva udesno, i to radikalno? Obračunava li se sa svojim liberalima? Jesu li smjene u crkvenim medijima zapravo čistke liberalnih kadrova? Takva i slična pitanja postavljaju neki nakon što su u petak objavljena nova imena čelnih ljudi Hrvatskoga katoličkog radija i Informativne katoličke agencije. Najviše se to prelama preko don Antona Šuljića, još uvijek ravnatelja i glavnog urednika Ike i predstojnika Tiskovnog ureda HBK koji je, kako tumače neki, postao žrtvom tvrdolinijaškoga crkvenog krila.

Anacionalni Bozanić
Zanimljive su te teze o desničarenju i konzervativizmu ako se zna da je kardinal Josip Bozanić, kojemu se te smjene pripisuju, među tim istima apostrofiran kao manje konzervativan, pa čak i pomalo anacionalan. Činjenica je da je Šuljić pojedinim javnim istupima izazivao negodovanja u crkvenim redovima. Problem je bio samo u tome što su to najčešće bili njegovi osobni stavovi, a ne službeni HBK jer on nije bio glasnogovornik HBK koliko god ga mnogi tako doživljavali.

 Glasnogovornik je do 1. srpnja mons. Vjekoslav Huzjak, generalni tajnik HBK, kojega nasljeđuje dosadašnji Bozanićev glasnogovornik Zvonimir Ancić. Šuljićev je odlazak isključivo osobne naravi, dok je smjena ravnatelja HKR-a Roberta Šretera zapravo samo prihvaćanje njegove ostavke zbog izbora glavnog urednika Ante Mikića s čijom se programskom shemom on službeno nije htio suglasiti. Činjenica je da je najnovijim imenovanjima pojačan utjecaj vjernika laika u crkvenim medijima jer je Ancić doveden i za ravnatelja HKR-a, a za glavnu urednicu Ike dosadašnja Šuljićeva zamjenica Suzana Vrhovski.

Dostupne informacije
Druga je stvar koliko će njima, a posebice Anciću, biti dostupne informacije bez kojih oni svoj posao ne mogu dokraja dobro obavljat. No, u rečenim smjenama mogu se prepoznati neke druge tendencije u Katoličkoj crkvi, a koje su i u suglasju s onime što dolazi iz Vatikana.

Ovim potezima crkveni vrh jasno daje do znanja da Crkva želi dijalog s društvom, ali se ne želi s njime poistovjećivati i pokušati se prilagoditi njegovim zahtjevima. Upravo suprotno, može se očekivati da će i neki drugi, idući potezi samo podebljati tezu kako se Crkva okreće sebi i svojim vjernicima,  bez tendencija da se prilagodi liberalnim, modernim zahtjevima.


Crkva protiv HRT-a: Simpsoni prekinuli misu

U Crkvi su iznimno ljuti i neugodno iznenađeni što je HRT u subotu naprasno prekinuo izravan prijenos mise sa Susreta hrvatske katoličke mladeži u Puli te počeo prikazivati Simpsone. Tako su katoličke udruge Riječke nadbiskupije uputile otvoreno pismo HRT-u. "Ostali smo osupnuti postupkom HRT-a koja je javnosti pokazala netolerantne stavove spram milijunskog gledateljstva. Mislimo da je krajnje vrijeme da se studiozno razmotri kome je potrebna javna televizija, za koju smo primorani plaćati neetičnu pretplatu, čiji urednici javno i nedvosmisleno pokazuju kako je njima važniji nevini crtani film koji to nije (čitaj: Simpsoni) nego događaj godine."

Pogledajte na vecernji.hr