Oštra osuda

Crkva: Rastrošnost političara bez morala dovela je do krize

Foto: Pressefoto/PIXSELL
Crkva: Rastrošnost političara bez morala dovela je do krize
23.09.2012.
u 11:36
Kardinal Bagnasco osudio je trošenje državnog novca u privatne svrhe, za kupovinu automobila, za kamenice i šampanjac, za izlete i boravke u luksuznim hotelima koji su izbili na vidjelo u regiji Lazio.
Pogledaj originalni članak

– Sramota! Neki političari žive na nekompatibilan način u odnosu na ljudsko dostojanstvo. Skandali i zlorabljenja državnog novca su nepodnošljivi!

Što bi se dogodilo kada bi se neki hrvatski crkveni dostojanstvenik, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, na primijer, obratio na takav način hrvatskoj političkoj kasti? Vjerojatno bi svi političari od krajnje ljevice preko centra do desnice pokušali Crkvi začepiti usta pod parolom kako se ne smije mješati u politiku.

A, takvim su se riječima talijanskim političarima obratili predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco i papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini.

- Politički skandali i rasipništva vezana s time su sramotna stvar, osudio je kardinal Bagnasco slučajeve raspiništva državnog novca u privatne svrhe, za kupovinu automobila, za kamenice i šampanjac, za izlete i boravke u luksuznim hotelima koji su izbili na vidjelo u regiji Lazio.

Regionalni čelnik Berlusconijeve stranke Narod sloboda, Franco Fiorito, trošio je novce, koje je ta stranka dobila iz državnog proračuna -  na zabave. Morao je napustiti čelništvo stranke u regiji, ali nije napustio regionalno vijeće, a predsjednica regije Lazio, Renata Polverini, koju podupire koalicija stranaka među kojima je i Narod sloboda, zaprijetila je ostavkom ako ne bude rezova u potrošnji.

Politička kasta razbacije se novcima

Fiorito je najavio kako će vratiti oko 400 tisuća eura državnog novca koji je potrošio za sebe i prijatelje, ali situacija se, dakako, ne smiruje i oporbeni lijevi centar traži ostavku Polverini i cijele regionalne vlade.

U općoj ekonomskoj krizi politička kasta se razbacuje novcima.

- Na više (političkih, op.s.t.) razina se otkriva način života koji je teško spojiv s dostojanstvom osoba i ugledom institucija i političkog života“, kazao je kardinal Angelo Bagnasco.

Papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini osuđuje „skandale i zloupotrebu državnog novca“.

- Ako ne bude povratka osjećaja za moralno, kako individualnog tako kolektivnog, u granice pravde i socijalne solidarnosti, onda zakoni nisu dovoljni ili nisu uravnoteženi“, upozorio je Vallini.

Dok ima onih koji zlorabe državni novac, obitelji i mladi su žrtvama globalne krize. Tako se povećavaju uzroci kriminala i nasilja. Vallini kaže kako je „ozbiljno zabrinut zbog nezaposlenosti, prije svega mladih. Gdje nema posla nema budućnosti i posljedice toga znaju svi: razočaranje, obeshrabrenje, depresija, bijes ili i nešto gorega“.

Papa: Odsutnost etike dovela je do krize

Crkva u Italiji oštro je osudila ponašanje političara. Nitko od njih se nije usudio „ušutkati“ crkveni glas. A, papa Benedikt XVI. je u govoru političarima demokršćanskih stranaka svijeta, među kojim je bio i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, koje je primio u Caftelgandolfu, kazao kako „politika mora počivati na etičkim temeljima“.

„Političko i civilno zauzimanje zasniva na čvrstom etičkom temelju. U političkom i građanskom zauzimanju potrebno je tražiti čvrst etički oslonac“, kazao je Benedikt XVI. i naglasio kako oni moraju djelovati za opće dobro. Citirao je opomenu iz knjige Mudrosti, koja strogo sudi one koji vladaju. No, tu opomenu se ne treba shvatiti kao prijetnju već kao poticaj i ohrabrenje upraviteljima, na svim razinama, da prema svojim mogućnostima čine dobro, objasnio je Papa.

Odsutnost etike pridonijela je, posebno u gospodarstvu, sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi, ocijenio je Papa i pozvao na traženje općega dobra, kao i na promicanje i zaštitu neotuđivoga dostojanstva ljudske osobe. Moglo bi se kazati kako je to bio dekalog Benedikta XVI. političarima cijeloga svijeta.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

OB
-obrisani-
11:56 23.09.2012.

hm..i crkva je sada napokon pocela da uzvraca svijetskim politicarima , bakarima itd... trebalo bi da hrabrije govore, da ne trpe cenzuru koja im se ponekad namece

OB
-obrisani-
11:57 23.09.2012.

hm..i crkva je sada napokon pocela da uzvraca svijetskim politicarima , bankarima itd... trebalo bi da hrabrije govore, da ne trpe cenzuru koja im se ponekad namece

IS
istinito
11:49 23.09.2012.

Paraziti se javili da spocitavaju o parazitizmu, a zajedno sa politicarima harace uzduz i poprijeko.