poruke sinode

Crkvena doktrina nije malj nad glavom

Foto: Reuters/PIXSELL
papa
Foto: Reuters/PIXSELL
papa
Foto: Reuters/PIXSELL
papa
Foto: Reuters/PIXSELL
papa
Foto: Reuters/PIXSELL
papa
Foto: Reuters/PIXSELL
papa
08.10.2014.
u 15:16
Pitanje je može li sinoda, koja je pastoralnoga obilježja, raspravljati o sadašnjim problemima koji se odnose na obitelj, a da se pritom ne stavi u pitanje crkveni nauk.
Pogledaj originalni članak

Crkvena doktrina nije batina, malj, kojom se sudi, koji stoji nad glavom, već Božji milosrdni pogled na čovjeka, najčešći je odgovor sinodalnih otaca novinarima koji prate treću  izvanrednu biskupsku sinodu o obitelji. Zapravo pitanje je može li sinoda, koja je pastoralnoga obilježja, raspravljati o sadašnjim problemima koji se odnose na obitelj, a da se pritom ne stavi u pitanje crkveni nauk.

To pitanje se posebno odnosi na teškoće u kojima žive obitelji koje se osjećaju isključene iz crkvenoga života zbog stanja,  što su oni rastavljeni i ponovno vjenčani kojima nije dopušten sakramentalni život.

Nadbiskup Bruno Forte, posebni tajnik izvanredne sinode, istaknuo je kako pastoral obuhvaća sve 'duše koje valja spasiti'. Odnosno, ne zanemaruju se doktrinarni vidici, ali nauk po sebi nema apstraktnu vrijednost, gotovo kao da ga se treba upotrijebiti poput batine u svakom trenutku, nego nauk je poruka spasenja. U središtu je nauka Božja ljubav i milosrđe, i, dodao je, vjerujem da je to uistinu glavno: reći ono što je vjera Crkve, a po tom se pitanju vjera Crkve ne mijenja, i to valja reći gledajući stvarne konkretne osobe, kako se to ne bi osjetilo poput batine koja ti sudi, nego kao pogled ljubavi i milosrđa koji dolazi do tebe.

Potrebna je bolja priprema za brak na koji treba gledati, ne kao cilj, nego kao hod prema većem cilju.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico prenio je mišljenje sinodalnih otaca kako je potrebna bolja priprema za brak, radi istinskog rasta u paru. Posebno je istaknuta potrebna obnova načina izražavanja u naviještanju Evanđelja, odnosno načina na koji Crkva daje odgovore i kako bi u tomu bila razumljiva.

Istaknuto je kako bračne parove treba stalno pratiti na njihovu životnom putu, i to kroz snažno dušobrižništvo obitelji. Ne valja gledati samo na pomoć u slučaju propadanja braka, nego i na uvjete koji ga čine vrijednim i plodnim. U tomu je vrlo važna bolja priprava za brak.

>>Papa Franjo pozvao sinodalne oce da govore jasno

>>Gej osobe ne diskriminirati, Crkvi pripadaju i rastavljeni

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BA
bajo2
17:42 08.10.2014.

recimo da nemam djecu,a dajem savjete oko sebe kako se presvlace pelene,kada i sta da djeca jedu,itd,itd.dali bi me netko,ili svi proglasili za malo udarenog?!vec kada je ova tema.prije sklapanja braka,imas razgovor sa svecenikom,gdje te on uci i savjetuje duznosti u braku.jedan"neznalica"ako cemo iskreno,uvjerava me sta je dobro za moj sexualni zivot!covjek bez osnovne kvalifikacije,i moras ga trpiti,jer te inace nece vjencati u crkvi!

Avatar bojlere
bojlere
11:09 09.10.2014.

Crkva ne može ništa promijeniti u samoj biti braka. Brak je božanska ustanova. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja - je Isusova rečenica, a ne nekog kardinala. S druge strane stalno se stavlja naglasak na pričest rastavljenih. Prvo, nitko nema "pravo" na pričest. Blagovanje tijela Gospodinova je dar i mogu ga dobiti samo oni koji žive bezpogovorno. Još Pavao govori o tome da ima kršćana koji ne razlikuju tijelo od kruha i da blagujući ga tako - -osudu svoju jedu i piju. Reći nekome tko nevjenčan živi u seksualnoj vezi ovu istinu nije nikakvo udaranje maljem. Po tome bi svaki put kad kažemo da je netko grešnik bilo udaranje maljem. Trebali bi mu valjda reći nije to ništa, malo si ono ali nema veze.