susret

Crna Gora očekuje potporu Hrvatske na euroatlantskom putu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, vujanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, vujanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, vujanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, vujanović (1)
11.10.2011.
u 12:50
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je premijerki Kosor na završetku hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, koji joj je tom prigodom čestitao na završetku hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Razgovarali su o gospodarskoj suradnji, ponajprije u područjima energetike i turizma te o unapređenju međusobne trgovinske razmjene dviju zemalja, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik Vujanović istaknuo je da je u okviru Izbornog zakona u Crnoj Gori olakšan ulazak za predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Parlament, a ostvaren je i bitan napredak u nastavnom programu za Hrvate. Govoreći o crnogorskom euroatlantskom putu, predsjednik Vujanović istaknuo je da Crna Gora očekuje potporu Hrvatske. Svjestan je da je pred Crnom Gorom dug put ulaska u Europsku uniju te je posebno zahvalio predsjednici Vlade na darovanom prijevodu pravne stečevine, što će im uvelike olakšati taj posao, dodali su iz Vlade.

Premijerka Kosor rekla je da je Hrvatska pokazala kako se borba protiv korupcije i provođenje reformi isplate te ponudila daljnju pomoć i suradnju u procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji.

– Na našu potporu možete računati – kazala je premijerka Kosor.

I predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se danas s Vujanovićem.

Bilateralni politički i gospodarski odnosi bili su središnje teme sastanka na kojem su Bebić i Vujanović istaknuli vrlo dobre odnose Hrvatske i Crne Gore. Istaknuvši osobni doprinos predsjednika Sabora u stvaranju prijateljskih odnosa Hrvatske i Crne Gore, crnogorski predsjednik Vujanović međuparlamentarnu je suradnju dviju zemalja ocijenio vrlo dobrom, naglasivši kako ona zemljama u okruženju može poslužiti kao primjer, priopćili su iz Sabora.

Dobri temelji suradnje na političkoj razini pretpostavka su unapređenja gospodarske suradnje koja je u obostranom interesu, složili su se Bebić i Vujanović.

– Crna Gora želi da se prijateljski odnosi s Hrvatskom nastave u obliku intenziviranja i učvršćivanja sadržajnije gospodarske suradnje i u tom pogledu su hrvatska poduzeća u našoj zemlji dobrodošla – rekao je Vujanović.

Čestitavši Crnoj Gori na uspjehu koji bilježi na putu europskih integracija, Bebić je naglasio da Crna Gora, a i ostatak regije, može računati na hrvatsku pomoć i potporu u zahtjevnom poslu euroatlantskih integracija.

– Otvoreni smo za prijenos iskustava iza našeg pristupnog procesa i svesrdnu pomoć u prilagodbi europskim standardima – istaknuo je Bebić dodavši da je europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe iznimno važna za regionalnu stabilnost koju Hrvatska snažno podupire.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OG
Oger
20:49 11.10.2011.

Kad je Merkel bila u Zagrebu: \"Njemačke novinare je zanimalo što je to Hrvatska napravila na poboljšanju suradnje u regiji, na što je Kosorica spomenula prijevode dokumentacije za pristupanje EU, koje je Hrvatska ustupila susjedima, a sama je u njih uložila oko 8 milijuna eura.\" (index) Tako, Hrvati platili, a HDZ dijeli. I to bez pitanja.

Avatar Malacaay
Malacaay
00:08 12.10.2011.

samo napred. sretno! :))

OB
-obrisani-
13:38 11.10.2011.

Postovani! Crna Gora očekuje potporu Hrvatske na euroatlantskom putu ------------------------------------ Moze, ali sto je za ratnu stetu koja je nastala sa vasim sudjelovanjem u agresiji na Hrvatsku? Malo dobre volje nebi bilo na odmet.Isprika koji puta nije dovoljna. To je kad nekom zapalite/srusite kucu i kazete \"zao mi je\". Sto je sa pomoci kod otklanjanja nastale stete??? Lijep pozdrav!