Krapina

Crveni križ seli u ‘Lidlovu zgradu’ za 2,2 milijuna kuna

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Crveni križ
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Crveni križ
30.05.2014.
u 16:00
Trećinu novca osigurat će u proračunu Grad Krapina, trećinu kreditom samo društvo, a trećinu općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj
Pogledaj originalni članak

Gradsko društvo Crvenog križa staro 129 godina, čime je nakon vatrogasaca druga najstarija organizacija u Krapini, jedna je od rijetkih u gradu koja nema svoje službene prostorije. Ili bolje rečeno, koja ih nije imala dosad. Naime, samo Društvo te Grad Krapina i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj preuzet će obvezu otplate kredita od 2,2 milijuna kuna, za poslovni prostor od 222 četvorna metra sa pripadajućih sedam parkirnih mjesta, u Ulici F. Galovića 7d, na prvom katu takozvane “Lidlove zgrade”.

Među najboljima u zemlji

- Nažalost, kroz sve ove godine nije se uspio riješiti problem, nego je Gradsko društvo Crvenog križa i danas podstanar. To je društvo jedno od najopremljenijih, ekipiranijih i najučinkovitijih u zemlji, a nalazi se na sedam lokacija u gradu, što je nedopustivo. Zgrada u Magistratskoj ulici u kojoj imaju sjedište u postupku je povrata vlasnicima kojima je to oduzeto nakon 2. Svjetskog rata, pa je osiguravanje novog prostora nužno - rekao nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

A argumentirane razloge seljenja rekao nam je i sam ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Krapina, Davor Šimunović.

- Prostori u Magistratskoj ulici 12 u kojima se trenutno nalazimo u prizemlju su vlažni, a skladište odjevnih predmeta, kao ni potkrovlje u kojem su arhiva i pomoćno skladište za uniforme te prva pomoć, nisu grijani. U te je prostore u posljednjih sedam godina uloženo 232.000 kuna, a sada su u povratu prijašnjim vlasnicima- objasnio je Šimunović.

Predložio je da se s vlasnicima zgrade u Magistratskoj dogovori da se uloženo u te prostore prizna u obračunu buduće najamnine, do odlaska u nove prostore. Dodao je i kako najam postojećih prostora vjerojatno ne bi bio puno manji od rate kredita za nove prostore.

Samo dvije lokacije

- U novim bismo prostorima dobili 180 četvornih metara kancelarija te sedam parkirnih mjesta u podzemnoj garaži, a opremu za zaštitu i spašavanje i druga pomagala bila bi skladištena u atomskom skloništu u Ulici M. Gupca 11, kao i do sada. Umjesto na sedam, tako bismo bili na dvije lokacije - zaključuje Šimunović.

Što se tiče samog financiranja, trećina kredita iznosi točno 746.684 kune, pa bi kroz deset godina Grad i GDCK plaćali svaki po 6222 kune mjesečno, dok bi četiri općine svoju trećinu kroz deset godina plaćale prema broju stanovnika - Đurmanec 2053 kune, Jesenje 1057 kuna, Petrovsko 1244 kune, te Radoboj 1866 kuna mjesečno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.