drama u kanadi

'Na brodu nije bilo ni vode ni struje, a nuždu smo obavljali u vrećice'

Foto: Screenshot
'Na brodu nije bilo ni vode ni struje, a nuždu smo obavljali u vrećice'
15.12.2013.
u 16:13
Mornar koji je u listopadu na brodu Navi-Wind, na kojem je posada predvođena hrvatskim kapetanom već 11 dana na izmaku snaga nakon nevremena, svjedoči da je situacija s plovilom katastrofalna
Pogledaj originalni članak

Kako je kapetanu Peri Metkoviću (na slici) i mornarima na brodu Navi-Wind, koji troše posljednje zalihe hrane i vode otkako su se 4. prosinca nakon nevremena nasukali u luci Argentia, kod Labradora u Kanadi, pokušao je objasniti pomorac Željko Lenac. Za Dnevnik.hr on je kazao da je krajem listopada uspio s broda doći nazad u Hrvatsku, napominjući da je na Navi-Windu izuzetno loša situacija.

- Začudio sam se da to može ploviti - kaže Lenac, mehaničar koji je s kolegom, drugim oficirom Marijom Budimirom "po cijeli dan radio, da bismo tek navečer dobili obrok. Na brodu nije bilo ni vode ni struje, a nuždu smo obavljali u vrećice" - opisuje neljudske uvjete mehaničar.

Dodaje da je i prije nevremena koje je brod oštetilo na njemu bilo loše, pa je, primjerice, balastna voda bila zatrovana gorivom. Brodu je naškodila i činjenica da je godinu dana bio usidren u luci St.John, prepušten vremenskom djelovanju i okovan ledom.

Podsjetimo, za dramatičnu situaciju 11-člane posade Navi-Winda javnost je doznala jučer, nakon što je kapetan Metković putem kanadskih medija apelirao na nemoguće uvjete, u kojima im ponestaje hrane, a s egipatskim vlasnikom broda jedva komuniciraju. Vlasnik im duguje 70.000 dolara za plaće. Brod je zapeo u Argentiji s teretom staroga željeza, koje je trebalo biti dopremljeno u Tursku.

Hrvatski kapetan s posadom zatočen na brodu. Ponestaje im hrane

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NB
Navrnuti Bracanin
20:22 15.12.2013.

Prtedraže ako želiš biti novinar malo se potrudi. Ovi članci copy/paste su dno dna. Lijepa priča bi se mogla napraviti o agencijama koje ukrcavaju Hrvate na sub standard poduzeća i ne rijetko im za to uzmu novac.