– Ako u Hrvatskoj ima proizvođača koji su uvezli staro meso, zamrznuto prije desetak godina, i iskoristili ga za proizvodnju prerađevina, MUP, USKOK i inspekcijske službe takve slučajeve trebaju istražiti i informirati javnost o tome tko se igra sa zdravljem nacije. To nije teško jer kontrolni organi već na granici mogu doznati tko i pošto uvozi meso.
U protivnom nepravedno se baca sumnja na sve proizvođače, to više što su prošlih dana u vezi s tim izneseni neki morbidni detalji, od kojih se našim tehnolozima diže kosa na glavi – izjavio je Dragutin Mostečak, direktor Industrije mesa Ivanec, čije poslovodstvo ogradilo od sumnji u eventualni uvoz starog mesa.
– Svinjsku plećku bez kosti uvozimo po cijeni 1,95 do 2,05 eura, uvećanu za davanja. Ako netko meso uvozi upola jeftinije, tu je nešto sumnjivo i to se mora provjeriti! Mi smo javnosti spremni predočiti sve svoje ulazne fakture – rekao je Mostečak.
Upozorivši da su postupci s hranom strogo regulirani i da im u tvrtki svaki dan "vise" tri inspekcije, kazao je da im ni na pamet ne pada da se igraju sudbinom 170 zaposlenika, to više što su i sami izvozna klaonica, pod strogom kontrolom Europske unije.
– Ne znam kome bi bilo u interesu deset godina čuvati zamrznuto meso jer to bi bilo bajoslovno skupo! U nas je cijena zamrzavanja kuna po kilogramu, a cijena čuvanja zamrznutog mesa dodatnih 50 lipa na mjesec. To znači da je trošak čuvanja zamrznutog mesa sedam kuna godišnje po kilogramu! - ističe komercijalni direktor Božidar Čaklec.
– Meso staro 10 godina nakon odmrzavanja bilo bi sivo i nepogodno za preradu jer bi promijenilo okus, a masnoća bi bila isušena i užegla – tvrdi voditelj prerade Srđan Šabić.
IMI uveze za mesne prerađevine na godinu 1000 tona mesa.
- Meso iz Europe staro je najviše tri mjeseca jer u Europi nema viškova. Govedina iz Južne Amerike visoko je kvalitetna jer dolazi iz ekstenzivnog uzgoja na otvorenom. U mesnicama prodajemo samo meso iz domaćeg uzgoja, a stoku koljemo dva do tri puta tjedno – kaže Čaklec.
Svinjsku plećku bez kosti uvozimo po cijeni 1,95 do 2,05 eura, uvećanu za davanja U mesnicama prodajemo samo meso iz domaćeg uzgoja, a stoku koljemo dva do tri puta tjedno – kaže Čaklec. ______________________________________ Ako ništa bar znam da ne jedem smeće iz todorićevg uvoza....naravno i ostalih pohlepnika koji uništavaju hrvatsji barod podvaljujući im svakakvo smeće. A pitamo se zašto Hrvatski seljaci propadaju....