ALERGIJE Varaždince muči velika količina peluda

Cvjetni prah u proljeće izaziva suze i šmrcanje

22.04.2009.
u 16:03
Pogledaj originalni članak

S dolaskom proljeća mnogi građani u Varaždinskoj županiji sve više imaju dišne smetnje zbog mnogo peluda u zraku.

- Cvate drveće, korov i trave, a alergičnim osobama najčešće “curi” nos i suze oči. Posljednjih tjedana u zraku su peludna zrnca platane i hrasta - doznajemo od Ines Bacinger, molekularne biologinje u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Na sreću, pelud platana i hrasta ne spada među opasnije, no dio je građana i na njih osjetljiv. Najjače djeluje pelud lijeska, breza i joha, koje su ocvale, no još ima tragova peluda u travi.

Pelud stvara probleme
Za sunčanih dana prije kiše, koja padala u zadnjih nekoliko dana, mnogo je peluda u zraku, što znači da gotovo svi alergičari osjećaju simptome. Zbog kiše sada je manje peluda, smanjen je na umjerenu količinu i, reklo bi se, lakše se diše, a simptome osjećaju osjetljiviji.

Valja napomenuti da se u zraku pojavio i pelud porodice trava, u koju spadaju razne poljske trave, ali i kukuruz, na koje su ljudi prilično alergični. Idući tjedan pojačat će se njihovo djelovanje, a u svibnju će “udariti” svom snagom.

Iz Zavoda osjetljivima preporučuju da na njihovim internetskim stranicama prate peludnu prognozu, izbjegavaju odlazak u prirodu za sunčanog i vjetrovitog vremena (najbolje je dan nakon kiše i na večer kada je najmanje peluda u zraku) te da se nakon izloženosti alergenima tuširaju i promijene odjeću.

Mjerenja i analize
Koncentraciju peluda u zraku u Zavodu mjere ljepljivom trakom u bubnju, koji je postavljen na njihovu zgradu, u Ulici Ivana Meštrovića u Varaždinu. Uzorci se analiziraju mikroskopom, a bubanj “hvata” alergene u krugu od 10 kilometara.

Pogledajte na vecernji.hr