NOVA PROMJENA VREMENA

Od ponedjeljka osjetno hladnije, za dio zemlje izdano crveno upozorenje: 'Budite svjesni opasnosti'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Orkanska bura na širem zadarskom području
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Kiša i vjetar, pa navečer zahlađenje
Foto: DHMZ
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Kišni oblaci nad Rijekom
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Kišni oblaci nad Rijekom
02.04.2023.
u 09:56
"Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", upozorenje je DHMZ-a za riječku regiju
Pogledaj originalni članak

Vrijeme će dana biti razmjerno toplo, ali i promjenjivo uz povremenu mjestimičnu kišu, na Jadranu lokalno praćenu i grmljavinom. U višem gorju moguća je i susnježica i snijeg, a potkraj dana jačat će bura. Idući će tjedan vrijeme biti stabilnije, osobito na Jadranu. U većini unutrašnjosti i dalje će lokalno biti moguće povremene oborine. Također, bit će i osjetno hladnije, prognozira za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nedjelju prijepodne na istoku Hrvatske bit će djelomice sunčano, a popodne oblačnije. Mjestimice će biti kiše, ponajprije u zapadnijim predjelima, a povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak. U središnjoj Hrvatskoj prvi dio dana bit će stabilniji i sunčaniji, dok popodne slijedi promjenjivije i nestabilnije vrijeme, lokalno uz pljuskove, moguće i grmljavinu.

Mjestimične kiše, lokalno i grmljavine, bit će i na zapadu zemlje, a na sjevernome Jadranu sunčana razdoblja bit će dulja i češća. U Dalmaciji će biti djelomice sunčano, danju ugodno toplo, ali nestabilno uz pljuskove, lokalno i grmljavinu. Navečer će zapuhati bura. Na jugu će se izmjenjivati sunčana i oblačnija razdoblja. Također, lokalno će biti pljuskova.

U novome tjednu, na Jadranu će vrijeme biti stabilnije, ali vjetrovitije i osjetno hladnije. Puhat će jaka i olujna bura, posebice u ponedjeljak mjestimice i s orkanskim udarima. Hladnije će biti i na kopnu te razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak. Povremeno i mjestimice bit će slabih oborina, ali u gorju i u obliku susnježice i snijega.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za sutra je dio Hrvatske označio crvenim upozorenjem, koje vrijeme opisuje kao izuzetno opasno. Crveno su označene riječka regija, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te Dalmacija. 

U spomenutim regijama izdano je upozorenje zbog bure. Očekuju se jaki udari vjera koji u Velebitskom kanalu, primjerice, mogu imati 35-110 čvorova, odnosno 65-205 km/h.

Foto: DHMZ

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava DHMZ. 

Također, kao upozorenje za riječku regiju stoji: "Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom".

Uz to, izdano je narančasto upozorenje za područje zagrebačke, gospićke, kninske, splitske i dubrovačke regije te zapadnu obalu Istre.

VIDEO Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikoga tjedna: Znate li što se slavi?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.